102 Aniversari del ‘Aplec de la Muntanyeta de Sant Antoni de Betxí’

El primer Aplec valencianista va tenir lloc en 1920, organitzat per un grup de joves considerats els pares del valencianisme actual liderat per l'artanenc Vicent Tomàs i Martí.

 

En aquest moment es van debatre les bases de la Declaració Valencianista del 1918 i la construcció del futur del País Valencià en l’àmbit social i cultural. Enguany i per a retre homenatge a aquests joves intel·lectuals, L’Ajuntament de Betxí, Acció Cultural del País Valencià i DECIDIM, han volgut commemorar l’Aplec de la Muntanyeta de Sant Antoni en un acte replet d’activitats culturals.

A les 10.30 hores del matí del dissabte 12 de novembre començarà l’agenda proposada, inaugurant la fira d’entitats. Seguirà amb una tertúlia valencianista a càrrec d’Anna Oliver, presidenta de ACPV; Zahia Guidoum, presidenta de DECIDIM; Antoni Pitarch, historiador; Carles Fenollosa, filòleg; i moderat per Antoni Meneu, filòleg.

Després de l’acte, tots els assistents podran gaudir d’un espectacle de danses a càrrec de les Passeres i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Betxí. Seguidament, gaudiran del concert de Dani Miquel, i per a acabar la interessant jornada, es farà una visita guiada al Palau-Castell de la localitat valenciana.

Al llarg de tot el matí hi haurà jocs i tallers variats perquè els més petits es divertisquen. Més de quinze entitats, sindicats, associacions i partits polítics participaran en aquesta jornada on es vol valorar totes les reivindicacions que va fer a principis del segle passat Vicent Tomàs i Martí, pel valencianisme.

Si les condicions meteorològiques ho permeten, els actes es duran a terme en la singular Muntanyeta de Sant Antoni, tal com estava previst. Si la pluja ho impedeix, es traslladarà a l’Àgora de Rural Nostra, en la mateixa localitat.