Benassal reivindica la literatura valenciana en la ‘I Fira Mostra la teua llengua’

Benassal reivindica la literatura valenciana en la ‘I Fira Mostra la teua llengua’

La localitat ret homenatge a Carles Salvador i Vicent Andrés Estellés.

 

Benassal ha comptat amb el favor del públic en la I Fira Mostra la teua llengua celebrada el passat cap de setmana. Entre les múltiples propostes incloses en el programa, els homenatges a Carles Salvador i Vicent Andrés Estellés van marcar la línia argumental d’una trobada que l’alcaldessa, Elia Garcia, espera “que siga la primera de moltes”.

La reivindicació de la identitat valenciana i, per tant, la defensa de l’ús del valencià van estar darrere de cada acte inclòs en la programació. Narrativa, teatre, poesia, club de lectura i, fins i tot, màgia per al públic familiar són algunes de les propostes d’unes jornades “molt completes”, en paraules de la màxima representant municipal, en una fira que va incloure un punt de venda de llibres amb més de 500 títols.

La Mola de Benassal va cedir tot el protagonisme a la literatura valenciana, també en forma de debats, amb una programació encetada amb la xarrada del professor Xavier Serra ‘La llengua no es toca’. Va recollir el testimoni la presentació de ‘Quan mou la carlinada’, de Germà Garcia Belmonte, guanyador dels premis Maig – Memorial Pasqual Batalla de novel·la curta de Bromera.

Altres llibres presentats van ser ‘Estellés desconegut. Una correspondència pòstuma’, ‘Set línies sota la pluja’ (acompanyat de projecció cinematogràfica) i ‘Carles Salvador. Dramaturg II’ (amb representació teatral del grupo l’Enfilat). D’altra banda, l’autor i professor Martí Domínguez va desgranar les claus de la Ruta Literària ‘La Sega’, inspirada en els paisatges quotidians de l’Alt Maestrat i l’interior castellonenc en la meitat del segle XX.

Relacionados  Vilafranca y Benassal potenciarán sus puestos de la Guardia Civil

L’alacantina Noèlia Díaz, amb els poemes de ‘Cercles (ex)cèntrics’ i el recull de contes de Sergi Pàmies van continuar una agenda en la qual l’Associació de Dones Maestrat de Benassal va patrocinar un dinar popular per a les persones assistents.

Per últim, el protagonista de la jornada dominical va ser el llibre ‘El Gran de la Pedrera’, de Sara Bellés, i l’espectacle de varietats, a càrrec de Gran Gabini, per a un públic familiar com a tancament de les jornades.

L’alcaldessa ha agraït el suport de públic a aquesta primera edició i també la col·laboració de la regidora de Compromís, Elia Roig, així com de l’Associació de Dones Maestrat de Benassal, la Fundació Carles Salvador, la Plataforma per la Llengua del País Valencià, l’Associació Cultural Benassalenca, l’editorial Tremendes i la Fundació pel Llibre i la Lectura (FULL).