Benicarló viurà una ‘Setmana de la Ciència 2023’ amb vocació d’impacte global

Benicarló viurà una ‘Setmana de la Ciència 2023’ amb vocació d’impacte global

Les noves aplicacions de les vacunes, els abusos de la indústria alimentària, la relació entre el bossó de Higgs i la salut o la ciència aplicada a la gastronomia seran alguns dels temes que es tractaran en aquesta edició que tindrà lloc del 15 al 21 de maig. L’humor i la sàtira basats en el rigor científic també tenen el seu espai assegurat.

 

L’alcaldessa de Benicarló, Xaro Miralles, acompanyada del president d’Abacs (Associació Benicarlanda d’Amics de la Ciència i la Salut), Àngel Alberich, i del tècnic de Cultura, Rafa Sánchez, ha presentat una nova edició de la Setmana de la Ciència de Benicarló, la primera que s’organitza sota el paraigua de la marca recentment creada ‘Benicarló Científic’ i que convertirà durant una setmana la ciutat en un espai de reflexió i coneixement de les qüestions científiques més actuals.

L’alcaldessa ha subratllat «el segell de prestigi que la Setmana de la Ciència li atorga a Benicarló», mentre que el doctor Àngel Alberich ha destacat la «programació de rellevància local amb vocació d’impacte global» que hem tancat enguany. «Segurament —ha remarcat Alberich—, la més intensa de totes les programacions que hem preparat fins ara».

Un programa de luxe

La XI Setmana de la Ciència tindrà 16 actes repartits entre el 15 i el 21 de maig i tractarà temes com la ciència aplicada a la gastronomia, el desenvolupament de noves vacunes per al tractament de malalties com el càncer o l’Alzhéimer, la incidència de l’estadística en la nostra salut, els abusos de la indústria alimentària o la relació entre el bossó de Higgs i la medicina.

Per a parlar de tots aquests temes tindrem a Benicarló científics del nivell d’Armando Acosta i María Elena Sarmiento, especialistes en el desenvolupament de vacunes; Anabel Forte, matemàtica i divulgadora especialitzada en estadística; José Manuel López Nicolás, un dels divulgadors científics més rellevants d’Espanya, especialitzat en temes alimentaris; Leonor Cerdá, responsable de l’Àrea de Computació i IA dins del Grup de Recerca Biomètica en Imatge de l’Institut de Recerca Sanitària La Fe; Rafael Moreno i José López, especialistes en els camps de la nutrició i la gastronomia; o Edelmira Martí, doctora en Medicina i especialista en hematologia.

Relacionados  Una gran bola de luz cruza el cielo de España y Portugal

El jove xef menorquí propietari del restaurant Destapa’t de Benicarló també aportarà la seua visió sobre la gastronomia, el coneixement i la creativitat.

Divulgar amb rigor i amb humor

La vessant més didàctica i humorística vindrà de la mà d’un dels clàssics de la Setmana de la Ciència, el físic i divulgador científic Javier Fernández Panadero, que proposarà dos espectacles: «Soy Jon y estoy muerto» i «Busco el centro de gravedad permanente».

També hi haurà música, amb «Astrocopla», de Natalia Ruiz i Manuel González, i teatre familiar amb els Clownstífics Helena González i Oriol Marimon, dos referents en divulgació científica per a tots els públics.

Ciència al Mercat

Com cada any, la Setmana de la Ciència comptarà amb la participació de l’alumnat de diversos centres d’educació, que presentaran els seus experiments científics al Mercat de Benicarló. Enguany, hi participaran l’IES Joan Coromines, el col·legi La Consolació i la ISP de Peníscola.

Paral·lelament, l’alumnat de Biologia de 2n de Batxillerat de l’IES Ramón Cid, amb la professora Carme Navarro al capdavant, presentarà 7 llibres relacionats amb qüestions científiques.