Desalojo forzoso del pueblo de la Mata

Así han llamado los vecinos a la acción de protesta de hoy

Hoy a mediodía, los vecinos del pueblo de la Mata en “els Ports” han salido a la calle. Todos llevaban la maleta hecha y lista para abandonar sus hogares. Con esta acción el vecindario ha escenificado el futuro que le espera en caso de que pase por la localidad  la línea de muy alta tensión (MAT) que se ha proyectado construir a 400 metros de la villa. Tanto el vecindario como el consistorio se han organizado y preparan acciones para mostrar enérgicamente su rechazo a la propuesta de Forestalia de instalar una línea de evacuación de muy alta tensión frente a la Mata. El macroproyecto de parques eólicos del Maestrazgo de Teruel prevé la creación de líneas de evacuación de 400 kilovoltios y que una de estas pase por la Mata.

La población no está dispuesta a aceptar el proyecto que supondría la muerte del pueblo. La instalación de esta línea de evacuación no permitirá, afirman los vecinos, el desarrollo saludable de ningún tipo de vida (ni animal ni vegetal) en el área que esta afecta (bajo las líneas y 400 m a ambos lados de los hilos); las repercusiones sobre la salud serían extremadamente graves. Esto implica que las granjas, la economía principal del pueblo, deberían abandonar su actividad, por no hablar de los habitantes que deberán desalojar las masías donde viven, ni del destrozo del medio ambiente y del paisaje de la villa.

La acción de hoy, la primera de muchas que se preparan, ha finalizado con la lectura del siguiente manifiesto:

Benvolguts veïns i veïnes de La Mata.


Fa pocs dies ens han comunicat que l’empresa Forestalia té un projecte per a muntar 22 parcs eòlics al Maestrazgo. Una de les opcions per a la línia d’evacuació passa per davant del poble a només 500 metres del nucli urbà, a 150 metres del Molinet i a uns 200 metres de les granges (una de les poques fonts d’economia ramadera del poble). A les faldes del Tossal, per davall de La Carrasqueta anirien les torres de 40 metres d’alçada per transportar 400 kilovolts. El que s’anomena una MAT, una línia de Molt Alta Tensió. Els efectes per a la salut i la destrossa ambiental i paisatgística són enormes, inabastables. El poble de La Mata, no està en contra de les energies renovables, però no admet que s’impose un traçat que ens afecta directament per a tota la vida.


L’any 1855, el cap indi Seattle, va escriure una carta al president dels Estats Units quan els van proposar de comprar-los la terra on ells vivien, l’actual estat de Washington. Fem nostres algunes de les seues paraules i volem que s’escolte la nostra veu com a habitants d’estes terres que estimem i són estimades pels nostres veïns i per la població de les comarques de Castelló i el país sencer.

Aquesta és la nostra carta al 2021:


El gran cabdill de Forestalia ens ha fet saber que vol posar a la nostra terra, a 500 metres del poble, unes torres gegants carregades d’energia que és roïna per a la salut i destrossa el nostre paisatge. Considerem la proposta, ja que sabem que, si no ho fem, pot venir l’home poderós amb les seues màquines enormes i plantificar els gegants de ferro sense escoltar el que nosaltres pensem i sentim.
Com pot ser esgarrat i trencat el paratge natural que hem heretat de pares a fills? Com poden pensar que no ens afectarà al cor i a l’ànima vore com una cicatriu monstruosa travessa pel mig del Tossal i als peus de La Carrasqueta, l’arbre sagrat i estimat per gates i gats? Com seran, amb els nostres fills i filles, els passejos a Les Calderetes, al Barranc de les Clapisses, al toll negre, al riu Cantavella? No són nostres la frescor de l’aire, el so de les fulles del bosc quan bufa el vent, el silenci quan la neu cobreix de blanc camps i muntanyes. Són de tota la humanitat. Cada trosset del terme és sagrat per al nostre poble. El brunzit de les abelles, el cant dels pardals, les boires, els núvols, la pau i harmonia que sentim amb la natura de la qual formem part. L’ermita de Sant Gil, Santa Bàrbera, les festes populars i les paelles que ens agermanen seran tacades pel brunzit i la imatge dels monstres gegantins. Els cantos de les muntanyes, l’aigua que corre pels rius i barrancs, les nits estrellades de l’estiu, són els nostres germans i germanes que ens fan sentir vius i arrelats a aquesta comarca lluny del soroll, la superpoblació i sobreexplotació de les comarques costaneres.

Però sabem que l’home de les torres i màquines gegants, l’home que vol fer diners i omplir-se les butxaques de bitllets, no pot entendre la nostra manera de viure aquesta terra. Per a ell, la terra no és la seua germana, la tracta com a un objecte que es compra i es ven sense compassió.
Per tot això, i ja que l’home de les ciutats sorolloses vol canviar la nostra terra, diem NO a la imposició d’un projecte que ens destrossa.


La Mata està viva, creix, neixen xiquets i xiquetes que volen gaudir del mateix paisatge que els seus iaios i iaies van tindre.


Perquè volem viure en pau, perquè volem ser respectats com a persones humanes dignes i sobiranes, diem NO a Forestalia i els seus monstres de ferro.

Deja un comentario