El cicle turístic-musical La Mar de Cultures viurà la seua segona edició en biblioteques d’Orpesa, Almassora i Almenara

El cicle turístic-musical La Mar de Cultures viurà la seua segona edició en biblioteques d’Orpesa, Almassora i Almenara

Elma Sambeat & Baptiste Bailly, el trio Efrén López, Ciro Montanari & Jordi Prats i el duo Alexandrae seran els protagonistes dels concerts

Arriba la segona edició de La Mar de Cultures, un projecte turístic a través de la música ideat per l’associació cultural i mediambiental Arrels. Un cicle que compta amb la particularitat de desenvolupar-se en biblioteques de la mar, per on passaran tres formacions musicals en les dues últimes setmanes d’agost i la primera de setembre. Els protagonistes d’aquest 2021 seran Elma Sambeat & Baptiste Bailly, el trio Efrén López, Ciro Montanari & Jordi Prats, agrupat com 3.14, i el duo Alexandrae.

Els espais que albergaran les actuacions seran la Biblioteca de la Mar d’Amplaries d’Orpesa, la Biblioteca d’Estiu de la Platja Benafelí d’Almassora i la Biblioteca de la Platja Casablanca-Edifici Miguel Hernández d’Almenara. El cicle compta amb el suport del Patronat Provincial de Turisme de la Diputació de Castelló i dels ajuntaments de les tres localitats esmentades. Actuacions acústiques que començaran a les 20.00, amb lliure accés.

El sistema de distribució de les actuacions serà el mateix que l’any passat. És a dir, cadascuna de les formacions serà la protagonista en cada setmana. Arrancaran Elma Sambeat & Baptiste Bailly a Orpesa el dimecres 18 d’agost, per a continuar el dijous 19 a Almassora i finalitzar el divendres 20 a Almenara. El mateix recorregut, i en idèntic ordre, realitzaran Efrén López, Ciro Montanari & Jordi Prats els dies 25, 26 i 27. I ja al setembre, esta ruta serà coberta per Alexandrae entre el dimecres 1 i el divendres 3. Els concerts s’ajustaran a la normativa de prevenció sanitària que dicte la Generalitat Valenciana per a eixe període de temps.

Una de les premisses de La Mar de Cultures és oferir propostes musicals allunyades dels circuits més comercials. Artistes que deixen el seu segell personal en les seues composicions, arrelades en la tradició, però donant-li un sentit contemporani i experimental. A més, aquest cicle compta amb l’al·licient de la curta distància entre músics i públic, la qual cosa permet una audició i interacció molt diferents a les de grans escenaris.

L’elecció de biblioteques de la mar per part dels organitzadors no resulta casual. És una manera de mostrar que són espais culturals amb variades possibilitats, a més de la lectura, i entre elles la música. Una oferta per als veïns de les localitats participants, turistes i habitants de poblacions pròximes, dins d’una iniciativa per a col·laborar en la dinamització turística de les zones marítimes a través de la cultura.
La singularitat del projecte li va fer un buit en la passada edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam-ProWeekend, celebrada a Castelló al novembre de 2020. En l’Auditori de la ciutat de la Plana, dos dels responsables de La Mar de Cultures, Juanjo Clausell i Sergi Alejos, van donar a conèixer els objectius del cicle, al mateix temps que van repassar la primera edició, protagonitzada per Xiomara Abello amb Toni Porcar Rubio, Ramon Godes & Alejandro Royo i el trio Udiva.

TRES PROPOSTES MUSICALS VARIADES

Per a posar música a aquesta segona edició de la Mar de Cultures, s’han seleccionat tres propostes de diferents sonoritats que parteixen des de l’arrel de la tradició. La cantant valenciana Elma Sambeat i el pianista Baptiste Bailly aporten una mescla entre jazz i música popular basada en l’obra de Federico García Lorca i plasmada en el disc ‘Mort d’amor’ (2021). Efrén López, Ciro Montanari i Jordi Prats es van unir en 2019 en el projecte 3.14, la carta de presentació del qual ha sigut el disc ‘Bombyx Mori’ (2020), on reflecteixen el seu gust per l’experimentació a partir d’arrels del Mediterrani Oriental i d’Àsia, acompanyat per l’art visual. Alexandrae és la unió musical dels artistes multidisciplinaris Marc Vilajuana i Elena Tarrats. Utilitzen sons vocàlics arcaics portats al terreny contemporani, com es comprova en ‘Gaudeamus omnes’ (2020). Serà la seua primera actuación a la Comunitat Valenciana.

Tota la informació del cicle i els seus protagonistes es podrà llegir en codis QR que es trobaran en cartells i lones. Per les característiques pròpies dels espais triats, La Mar de Cultures és totalment compatible amb persones amb mobilitat reduïda i diversitat funcional, garantint així el seu caràcter de turisme integrador.

PROGRAMACIÓ DE LA MAR DE CULTURES 2021

Elma Sambeat & Baptista Bailly:
Dimecres 18 d’agost. Orpesa. Biblioteca de la Mar d’Amplàries. Zona verda del carrer Amplàries (cantó carrer Moscatell).
Dijous 19 d’agost. Almassora. Biblioteca de la Mar de la Platja Benafelí.
Divendres 20 d’agost. Almenara. Biblioteca de la Platja Casablanca, Edifici Miguel Hernández, C/ Alberca, 20.

3.14. Efrén López, Ciro Montanari & Jordi Prats:
Dimecres 25 d’agost. Orpesa. Biblioteca de la Mar d’Amplàries. Zona verda del carrer Amplàries (cantó carrer Moscatell).
Dijous 26 d’agost. Almassora. Biblioteca de la Mar de la Platja Benafelí.
Divendres 27 d’agost. Almenara. Biblioteca de la Platja Casablanca, Edifici Miguel Hernández, C/ Alberca, 20.

Alexandrae:
Dimecres 1 de setembre. Orpesa. Biblioteca de la Mar d’Amplàries. Zona verda del carrer Amplàries (cantó carrer Moscatell).
Dijous 2 de setembre. Almassora. Biblioteca de la Mar de la Platja Benafelí.
Divendres 3 de setembre. Almenara. Biblioteca de la Platja Casablanca, Edifici Miguel Hernández, C/ Alberca, 20.