El conseller d’Educació, Vicent Marzà, asegura que el pròxim curs «tot l’alumnat escolaritzat en 2-3 anys tindrà plaça gratuïta en les escoletes”

El conseller d’Educació, Cultura i Esport ha explicat a la Comissió d’Economia, Pressupostos i Hisenda de les Corts Valencianes el projecte de pressupost 2022 del seu departament. La Generalitat hi destina 5.202.705 milions d’euros, la qual cosa suposa un increment de 365 milions d’euros, un 7,56 % respecte a 2021.

El conseller Marzà ha destacat que “aquest pressupost plasma la nostra resposta per a una eixida social, cohesionadora i de qualitat en el moment de recuperació que estem vivint”.

Per àrees, Educació augmenta un 6,26 %, fins als 4.907 milions, amb la finalitat de contribuir a la transformació social des de la base educativa i una societat més feminista, igualitària, democràtica i qualificada respecte als reptes de futur.

Cultura arriba als 170,4 milions d’euros, amb un increment de 27 milions més, la qual cosa suposa un augment del 18,8 % respecte a 2021. L’objectiu és continuar impulsant la indústria cultural com a motor econòmic sostenible i de foment d’una ciutadania crítica, lliure, diversa i democràtica. El departament de Vicent Marzà gestionarà els fons econòmics dels pressupostos participatius en matèria cultural, la qual cosa suposa 25,7 milions d’euros més, a part del pressupost de la Conselleria de Cultura.

Esport incrementa el pressupost un 2,55 %, amb un total de 36 milions d’euros, amb diferents mesures relacionades amb el foment de la pràctica esportiva com a eina de cohesió social i de promoció d’hàbits de vida saludables que contribuïsquen a la salut física i emocional de les valencianes i els valencians. A aquest pressupost d’Esport íntegre del departament de Vicent Marzà se sumaran 5,5 milions d’euros més provinents del Pla de recuperació, transformació i resiliència.

En matèria educativa, el conseller Vicent Marzà ha destacat que el pressupost s’ha incrementat un 53 % des de fa 7 anys. El titular d’Educació ha explicat que “un exemple gràfic és l’augment de professorat any rere any. Des que governem hem ampliat les plantilles docents en 15.000 professionals de l’educació, i la traducció directa és que hi ha més professorat per a atendre menys alumnat en les aules, la qual cosa dona com a resultat una millor atenció educativa individualitzada”.

Entre les diferents línies d’actuació, el titular d’Educació ha anunciat que “el pròxim curs tot l’alumnat escolaritzat en l’etapa de 2-3 anys tindrà la plaça gratuïta a les escoletes valencianes públiques i privades”.

Pel que fa a l’àrea de Cultura, Marzà ha explicat que “els pressupostos no són una quantitat de diners destinada a mantindre el que ja hi ha, sinó que s’inverteixen amb una visió estratègica i amb objectius clars per a assolir en un futur mitjançant el pla ‘Cultura per a la recuperació’, perquè tot el pressupost va enfocat a dur a terme les diferents línies d’aquest pla”.

Pel que fa al foment de l’activitat cultural i al finançament de les entitats del sector públic dependents de la Conselleria, s’hi destinen 95,3 milions d’euros, un augment del 9,49 % respecte a l’exercici anterior, i es consolida l’aposta per la producció artística valenciana.