Els Mossos d’Esquadra desarticulen un grup criminal que distribuïa cocaïna a la Val d’Aran, Lleida i Castelló

A mesura que avançava la investigació els agents van saber que la Policia Nacional investigava el nucli del grup que operava des de Vila-real i per aquest motiu es va fer un equip conjunt de treball

5 Dels 12 detinguts han ingressat a presó i la resta han quedat en llibertat amb càrrecs

Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Divisió d’Investigació Criminal (DIC), amb la col·laboració de la Policia Nacional de Castelló, van detenir el 25 de març dotze persones, d’entre 20 i 59 anys, de nacionalitat colombiana i espanyola, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i per pertinença a grup criminal.

El setembre de l’any passat la Divisió d’Investigació Criminal del Pirineu Occidental va iniciar una investigació després de detectar un grup de persones que distribuïen cocaïna a la Val d’Aran de manera activa.

La primera fase de la investigació va permetre determinar la identitat de dos germans i el fill d’un d’ells, d’origen colombià i residents a la Val d’Aran que es dedicarien a adquirir cocaïna en quantitats importants que posteriorment preparaven per la seva distribució i venda final.

Per realitzar aquesta tasca traslladaven a la Val persones que es dedicaven exclusivament  a la venda de la cocaïna i, posteriorment, eren reubicats a altres llocs per no aixecar sospites.

Aquest grup disposava d’una infraestructura de pisos francs on amagaven les quantitats més importants de droga i així evitar que els poguessin localitzar.

De la investigació es va desprendre que, un dels pisos ubicats a Lleida, era utilitzat com laboratori on es tractava la base de cocaïna, utilitzant productes químics, premses i motlles, per fer els blocs de cocaïna i distribuir-los posteriorment a Vielha, Lleida i Vila –real.

A mesura que avançaven les gestions policials van constatar que lideraven una organització criminal, formada principalment per persones amb vincles familiars i que també estarien establerts a les poblacions de Lleida i Vila-real (Castelló).

Paral·lelament, en saber que des de la Policia Nacional de Castelló també estaven investigant el nucli de Vila-real i es va dur a terme un equip conjunt de treball per continuar la investigació de manera coordinada.

Tot i la complexitat del grup i les mesures de protecció que utilitzaven per evitar la detecció de la seva activitat delinqüencial els agents van poder determinar la identitat de totes les persones implicades i la relació de pisos i immobles on vivien i d’altres on exclusivament hi desenvolupaven el tràfic de drogues.

Finalment, la setmana passada es va passar a la fase d’explotació de la investigació i el dijous 25 de març es va dur a terme un operatiu coordinat i simultani a la Val d’Aran, Lleida i Castelló.

A la Val d’Aran es va detenir cinc homes, es van realitzar cinc entrades en pisos i magatzems i es van intervenir 730 grams de cocaïna. En el cas de Lleida es van detenir tres homes i una dona, es van inspeccionar cinc pisos i es van comissar 1.226 grams de droga. A Castelló es van detenir tres homes més i es va entrar en un pis a la localitat d’Almassora i en un altre a Vila-real, on s’hi van intervenir 13 grams més ja preparats en dosis per a la seva venda final. En total es van recuperar prop de tres quilograms de cocaïna.

També es van comissar 7.425 euros, dispositius electrònics i informàtics i una sèrie d’estris per treballar la droga com ara gats hidràulics i motlles per premsar la droga i facilitar-ne el transport a més de bàscules de precisió i material per preparar les dosis per a la seva venda final.

Els detinguts van passar dissabte davant del jutjat de guàrdia en funcions d’instrucció de Vielha i el jutge va decretar presó per a 5 dels 12 detinguts.