La Diputació de Castelló es trova amb les poblacions de l’Alt Millars

Ha triplicat les inversions en l'Alt Millars respecte a 2019 per a lluitar contra la despoblació.

 

La Diputació progressista de Castelló ha triplicat les inversions i transferències de recursos econòmics als pobles de l’Alt Millars respecte a les realitzades en 2019 amb els últims pressupostos de la institució elaborats per l’anterior equip de govern conservador. Aquesta circumstància permet una major eficàcia a l’hora d’escometre el repte demogràfic i implementar polítiques per a lluitar contra la despoblació.

Així ho posen de manifest les xifres oferides pel president José Martí al final de la jornada de treball de ‘La Diputació al teu costat’ que ha portat a les diputades i diputats provincials a diferents poblacions de la comarca per a departir amb alcaldesses, alcaldes i residents en aquests municipis i conéixer in situ els seus problemes, necessitats i inquietuds. Les dades mostren que en 2019 els ajuntaments i entitats públiques i privades de l’Alt Millars van tindre un suport econòmic de la Diputació de Castelló de 2.634.253 euros, quantitat que en 2022 es va multiplicar per 3,1 fins a aconseguir els 8.187.941 euros.

El president ha assenyalat que la nova manera de gestionar aplicada en l’actual mandat,

Ha acabat sent molt més justa, ja que es tracta a tothom per igual, independentment que es residisca en una comarca o una altra, i del partit polític al qual pertanguen les seues alcaldesses i alcaldes.

A més, recorda que «hem impulsat una discriminació positiva cap a les poblacions més xicotetes perquè entenem que és de justícia, i ho hem fet a més amb el consens dels municipis més poblats, que van donar la seua conformitat quan els vam proposar aquesta mesura».

Una vegada finalitzades totes les visites a diferents punts de la comarca del president, les diputades i els diputats s’ha realitzat una reunió de l’equip de govern en Villa Purificación de Montanejos, en la qual ha actuat con amfitrió l’alcalde de la localitat, Miguel Sandalinas. Durant la sessió s’ha fet una posada en comú dels assumptes tractats al llarg del dia en el territori i de les inversions que s’estan desenvolupant en les diferents localitats.

José Martí ha assenyalat que «és una evidència que en l’Alt Millars existeix un important amb la despoblació, però també ho és que la comarca té moltes potencialitats des del punt de vista turístic, que hem de saber aprofitar i secundar». En parlar de turisme es refereix tant «al familiar com al que atrau a aquelles persones que busquen fortes emocions amb la pràctica de l’esport a l’aire lliure.

El president també ha explicat que «estem en una comarca amb molt de talent en la qual cal posar les bases perquè triomfen projectes emprenedors» i en la qual , a més, «estem fent una gran inversió en serveis socials perquè les persones majors puguen continuar vivint als seus pobles».

Gira per les 8 comarques

‘La Diputació al teu costat’ és un cicle de reunions itinerants pel territori que es va iniciar el passat 19 de febrer de 2022, emmarcades dins dels actes de celebració del dos-cents aniversari de la creació de la Diputació de Castelló i que respon al desig del president Martí que el seu equip de govern «es desplace pel territori, trepitge el carrer i conega de prop el que succeeix en cadascuna de les nostres poblacions». La de hui en l’Alt Millars és la setena eixida, amb el que ja només queda pendent el desplaçament a la comarca de la Plana Alta.

Fundació de Turisme Montanejos

El president de la Diputació ha començat la seua jornada de treball a Montanejos, al costat de la diputada de Turisme, Virginia Martí, i l’alcalde, Miguel Sandalinas, amb els qui ha participat en una reunió en Villa Purificación amb la Fundació de Turisme Montanejos, que segons ha explicat l’alcalde, Miguel Sandalinas, s’ha constituït «per la inquietud existent en la localitat per ser protagonistes del seu futur». Es tracta d’una entitat que representa «un exemple de col·laboració públic-privada, en la qual són presents els empresaris del sector i l’ajuntament, que també secunda econòmicament l’entitat, igual que els empresaris, la Generalitat Valenciana i la Diputació de Castelló». En el seu si es decideixen les línies d’actuació que en matèria turística se segueixen al llarg de l’any en la localitat.

Aquest estiu Celtas Cortos

L’alcalde Sandalinas també ha explicat que l’Ajuntament continua treballant per a consolidar la localitat com a terra de festivals i de gastronomia, la qual cosa explica l’organització d’actuacions de grups de renom del panorama nacional. En aquest sentit, l’edil ha destacat que «som la novetat i tots els grups amb els quals contactem volen vindre». De fet, «aquest estiu gaudirem d’un concert de Celtas Cortos».

Durant la seua estada a Montanejos el president també ha visitat la seu del Ofisam (Oficina de Serveis a Municipis de la Diputació de Castelló) en la localitat i el Servei de Promoció de l’Autonomia Personal (SPAP) al qual la Diputació dona suport econòmicament.

Fuente la Reina y Puebla de Arenoso

El diputat provincial Abel Ibáñez ha sigut l’encarregat de visitar les localitats de Fuente la Reina y Puebla de Arenoso. A la Fuente la Reina ha visitat al costat del nou alcalde, Gonzalo Moliner, l’estat en el qual han quedat les pistes i camins de la localitat després dels treballs realitzats per la Diputació per a millorar el ferm i ampliar la seua amplària. L’alcalde ha informat que després de les gestions realitzades des de la Diputació els veïns de la localitat ja disposen del servei de telefonia mòbil, que havia quedat interromput el passat estiu.

Pel que respecta a la Pobla d’Arenós, el diputat s’ha desplaçat juntament amb el tinent d’alcalde al mirador a l’embassament, pròxim al safareig, l’escorxador i el celler, la zona en la qual es realitzarà l’actuació urbanística guanyadora del certamen del Concurs de Regeneració Urbana (CRU) de 2022.

Ayódar y Torralba del Pinar

Les diputades provincials Ruth Sanz i Xaro Miralles s’han desplaçat fins a Ayódar y Torralba del Pinara, on al costat de l’alcalde, Joaquín Ventura, han visitat les obres realitzades en els ninxols del cementeri amb finançament de la Diputació de Castelló, així com el resultat de la restauració realitzada en la cúpula de l’Església de Sant Vicent. A més, ha acudit al SPAP municipal i en l’edifici polifuncional han saludat a les persones que assistien a la trobada de SPAP dels municipis de la Mancomunitat Espadà-Millars.

En Torralba del Pinar, al costat de l’alcalde Fernado Barrachina han visitat els treballs de recuperació i millora de la Font Vella i la rehabilitació de l’edifici almàssera com a museu i sala polivalent.

Fanzara y Espadilla

La diputada Tania Baños i el diputat Santiago Agustí han visitat les localitats de Fanzara i Espadilla. A Fanzara han estat en el Servei de Promoció de l’Autonomia Personal (SPAP), la guarderia i el col·legi, on l’alcaldessa, Mª Luz Ortells, ha destacat el suport de la Diputació per a poder desenvolupar serveis socials per a assentar la localitat com el SPAP.

A Espadilla l’alcalde, Vicente Domingo, ha subratllat la importància del turisme rural per a la localitat, a més de ressaltar el suport «fonamental» de la Diputació i la Generalitat per a donar serveis a la localitat, com és el disposar de fons per al transport rural o per a disposar d’un caixer automàtic. Així mateix, ha ensenyat els projectes per a habilitar habitatges socials amb els fons del Pla CastellóAvança de la institució provincial.

Tant Baños com Agustí han destacat el fort increment d’ingressos que han rebut els dos ajuntaments per part de la Diputació en els últims tres anys. En el cas de Fanzara, en 2019 va rebre 81.903,23 euros mentre que en 2022 la xifra va ser de 309.919 euros, la qual cosa suposa un increment de quasi un 300%. Quant a Espadella, en 2019 l’ajuntament va rebre 69.213,86 euros mentre que l’any passat va ingressar 240.321,25 euros, això és un 247% més.

Villahermosa del Río

El diputat de Desenvolupament Rural i Carreteres, Santi Pérez, ha visitat la localitat de Vilahermosa del Río al costat de l’alcalde, Luis Rubio. Entre altres instal·lacions, han visitat l’ampliació de la residència de la tercera edat, subvencionada en part amb fons de la Diputació. Així mateix, el diputat i l’alcalde han posat en valor la importància de la millora d’un tram estret de la carretera CV-175.

Argelita y Torrechiva

Fins a Argelita s’han desplaçat Pau Ferrando i Ximo Huguet per a fer seguiment amb l’alcalde Aitor Balfagón dels resultats de les subvencions per a la digitalització empresarial, així com de les actuals necessitats de la tenda multiservei, posada en marxa a través de la col·laboració econòmica de la Diputació. Tant allí, com en la posterior visita a Torrechiva, s’ha posat el valor els projectes que es realitzaran mitjançant el Pla d’Obres i Serveis de la Diputació, com ara la construcció de quatre vivendes socials a Argelita i una tenda amb vivenda per a la reactivació de l’ocupació local a Torrechiva.

Cortes de Arenoso

Els diputats Ignasi Garcia i Lluïsa Monferrer han visitat la localitat de Cortes, on han pogut comprovar els avanços en el terreny de construcció de la nova depuradora de San Vicente de Piedrahita, contemplada en el conveni entre la Diputació de Castelló i l’EPSAR de sanejament d’aigües residuals de nuclis de població disseminats. Igualment, l’alcalde de la localitat, Florencio Catalán, també els ha acompanyat en la visita a la planta embotelladora de Agua de Cortes, que compta amb un total de 70 persones empleades i fabrica a l’any més de 200 milions de litres d’aigua.