Mazón anuncia la certificació de coneixements de valencià des del curs de 2008-2009

Mazón anuncia la certificació de coneixements de valencià des del curs de 2008-2009

Els certificats automàtics s’expediran en un mínim de 48 hores des de la sol·licitud, sempre que no calga aportar més documentació per part de l’interessat.

 

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha anunciat que a partir de l’1 d’octubre “més de 337.000 persones podran obtindre per justícia, sense burocràcia i sense cost la certificació automàtica de reconeixement del valencià”.

Es tracta d’una de les mesures arreplegades en la Llei 1/2024, de 27 de juny, de la Generalitat, per la qual es regula la llibertat educativa, i que preveu en el seu article 16 el reconeixement dels nivells A1, A2, B1, B2 i C1 de valencià.

El cap del Consell s’ha referit a esta mesura com “una gran línia de suport, d’incentiu i de promoció al valencià”, al mateix temps que ha ressaltat el caràcter acreditatiu d’esta capacitació “ja que serà vàlida en currículums professionals i facilitarà l’accés a l’ocupació”.

Carlos Mazón ha advocat per un model de convivència entre les dos llengües cooficials a la Comunitat Valenciana i ha mostrat el compromís del Consell “per incentivar-la i promocionar-la davant de la imposició en l’anterior etapa de govern que solament allunyava el valencià en compte d’acostar-lo”.

En la seua intervenció, el president ha incidit en el fet que esta mesura d’acreditació lingüística “no es tracta d’un premi com a tal, sinó un reconeixement de justícia i un gran incentiu per a impulsar des de l’afecte i el respecte”, el valencià, ha manifestat el president. En este sentit, ha animat els estudiants de les comarques castellanoparlants a triar el valencià per a obtindre les certificacions.

Carlos Mazón ha explicat que des del curs 2008-2009 hi ha un total de 169.283 persones amb dret a obtindre el B2, mentres que 168.500 alumnes podran obtindre certificats de C1 “sense excepció”, com a “incentiu i reconeixement al seu esforç i mèrit”.

Els certificats automàtics s’expediran en un mínim de 48 hores des de la sol·licitud, sempre que no calga aportar més documentació per part de l’interessat.

El president ha mostrat la satisfacció del Consell pel desenrotllament de la Llei de llibertat educativa “perquè també implica la promoció real de la nostra llengua”.

Novetats de la Llei de llibertat educativa

La principal novetat d’esta llei és la certificació dels nivells B2 i C1. El B2 s’acreditarà els estudiants que hagen superat la matèria de valencià en els dos cursos de Batxillerat i el C1 en el cas d’aquells que hagen superat la matèria de valencià els 2 cursos de Batxillerat amb una mitjana de l’assignatura igual o major a 7, o en obtindre una qualificació igual o superior a 7 en l’assignatura de valencià en la prova d’accés a la universitat (PAU).

El reconeixement es fa de manera retroactiva per a tots els alumnes que hagen finalitzat els estudis corresponents a ensenyaments LOE.

Per tant, podran obtindre la certificació els alumnes que van finalitzar ESO i persones adultes des del curs 2008-09 inclusivament; i els que van concloure Primària i Batxillerat, així com els que van fer la prova d’accés a la universitat, des del curs 2009-10 inclusivament.

Relacionados  Vila-real celebra la missa i processó del barri del Progrés

Entre els nivells del C1 i B2, un total de 337.791 persones poden sol·licitar el seu corresponent certificat, sempre que no disposen ja del certificat per haver superat les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

D’acord amb les dades del sistema d’informació ITACA, només en el curs escolar 2023-2024 hi ha 11.935 alumnes amb dret a obtindre el certificat de nivell B2 de valencià, i 12.298 respecte al C1. La sèrie històrica reflectix que aproximadament un 40 % de l’alumnat matriculat en Batxillerat cada curs escolar té dret a l’obtenció del B2 i un altre 40 % a l’obtenció del C1. El 20 % restant, es dividix entre l’alumnat que sol·licita l’exempció del valencià en Batxillerat (10 %) i el que no supera l’assignatura (10 %).

Exempció del valencià

Respecte a l’alumnat que sol·licita l’exempció del valencià en Batxillerat, en municipis castellanoparlants suposa entre el 70 % i el 80 % de l’alumnat cada curs escolar. En canvi, en estos municipis, l’alumnat que sol·licita l’exempció del valencià en ESO no arriba al 20 %.

Esta diferència s’explica davant la importància que donen tant els alumnes com les famílies a la nota mitjana en Batxillerat per a l’accés a la universitat.

Procediment per a l’obtenció del títol de reconeixement del valencià

Per a l’alumnat que finalitze Primària, ESO i Batxillerat a partir d’este curs acadèmic 2024-2025, l’expedició dels certificats es farà d’ofici des dels centres educatius. Així, en finalitzar el curs, sobre la base dels resultats de l’avaluació que consten en el sistema d’informació ITACA, es generarà una llista d’alumnes que obtindria cada nivell.

Esta llista la validarà la direcció del centre prement una tecla, la qual cosa implicarà que cada alumne (o cada família per als menors d’edat) reba en el seu correu electrònic el certificat corresponent i que este quede registrat en la base de dades de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Per la seua part, l’alumnat que haja finalitzat des dels cursos 2008-2009 (ESO i persones adultes) o 2009-2010 (Primària i Batxillerat), fins al curs 2023-2024 inclusivament, haurà de sol·licitar-lo a través del tràmit telemàtic de la Generalitat que s’ha implementat i que estarà operatiu des de demà dimarts 1 d’octubre en la web de la Generalitat.

La Conselleria ha treballat en un sistema senzill, que facilite els tràmits, en la senda de la simplificació administrativa en la qual treballa la Generalitat. Quan es reba la sol·licitud es comprovarà d’ofici si les qualificacions de valencià necessàries per a obtindre el reconeixement estan en el sistema ITACA, de manera que sempre que siga possible el ciutadà no haja d’aportar documentació. En el cas que no es dispose de les qualificacions de manera automatitzada, se sol·licitarà la documentació acreditativa a l’interessat.