Rehabilitació de la Cartoixa de Valldecrist d’Altura

Rehabilitació de la Cartoixa de Valldecrist d’Altura

Va ser el monestir més important de l'ordre cartoixana en la seua època de màxima esplendor per la seua vinculació amb el Rei Martí I d'Aragó.

 

La diputada de Cultura, Ruth Sanz, ha mantingut una trobada al costat de l’alcaldessa d’Altura, Rocío Ibáñez; membres de l’equip de govern del consistori i representants de l’Associació Cultural “Cartoixa de Valldecrist” amb la finalitat d’exposar el projecte que s’està elaborant per part de la Diputació de Castelló per a rehabilitar el conjunt monàstic d’Altura.

Des de l’associació vinculada al conjunt monumental s’ha traslladat a Ruth Sanz la importància de rehabilitar la hostatgeria, un dels punts fonamentals del Pla Director de Valldecrist, ja que aquest edifici, de grans dimensions i amb menor importància arqueològica que la resta dels quals es troben en el recinte monàstic, és idoni per a situar els serveis habituals d’un monument visitable.

A més, actualment la hostatgeria, al costat de la casa del guarda, són els edificis en els quals és més prioritari invertir segons el Pla Director per la seua progressiva deterioració, per la qual cosa la diputada de Cultura s’ha compromés a incloure tots dos en el projecte de rehabilitació amb la finalitat de mantindre’ls en òptimes condicions i poder destinar-los als usos que s’estableixen en el document guia de les intervencions en Valldecrist.

Durant la trobada, la diputada de Cultura ha donat a conéixer que la Diputació està treballant a trobar vies de finançament per al projecte, ja que el pressupost d’aquest, a priori, superarà el milió i mig d’euros. Per això, des de Cultura s’està intentant analitzar les possibilitats de presentar el projecte a alguna de les línies del Pla PERTE de fons europeus o del Ministeri de Cultura.

Per a Ruth Sanz,

Restaurar el conjunt monumental de Valldecrist és un objectiu principal de la Diputació. Portem anys treballant en diversos projectes de menor envergadura dins del recinte, però ha arribat el moment de donar un impuls definitiu a aquest.

Sanz ha assegurat que ‘és el moment de dignificar el treball que l’associació cultural i l’ajuntament estan duent a terme des de fa dues dècades i de situar un dels monestirs més importants del territori valencià en el centre de l’acció política de la Diputació’.

Relacionados  Programación 'Maig Ceràmic 2024' en l'Alcora

Abans de finalitzar la trobada, la diputada provincial de Cultura ha proposat als representants de l’Associació Cultural “Cartoixa de Valldecrist” crear una programació cultural conjunta per a l’entorn monumental, amb la finalitat d’organitzar unes jornades anuals que es consoliden a llarg termini i que siguen complementàries a les quals, des de fa quasi dues dècades, es porten realitzant per part de l’associació, i que actualment congreguen a més de 4.000 visitants en el conjunt monàstic durant cada primer cap de setmana del mes d’agost.

D’aquesta manera, el que va ser el monestir més important de l’ordre cartoixana en la seua època de màxima esplendor per la seua vinculació amb el Rei Martí I d’Aragó, tornarà a recuperar la seua rellevància en l’agenda cultural de la Diputació de Castelló, entitat copropietària del recinte monàstic al costat de la Conselleria de Cultura.