Rosa Miró rep el l Premi de Narrativa Vila d’Almassora 2018 per l’obra Filferrada, la platja de les cigonyes negres

Rosa Miró rep el l Premi de Narrativa Vila d’Almassora 2018 per l’obra Filferrada, la platja de les cigonyes negres

L’escriptora castellonenca Rosa Miró Pons ha rebut el Premi de Narrativa Vila d’Almassora 2018 per l’obra Filferrada, la platja de les cigonyes negres. Es tracta d’una novel·la ambientada en la Segona Guerra Mundial que té com a escenari la Barcelona de l’any 1939, però també moltes altres localitats, com ara Burjassot o Benicàssim. L’edició número...

L’escriptora castellonenca Rosa Miró Pons ha rebut el Premi de Narrativa Vila d’Almassora 2018 per l’obra Filferrada, la platja de les cigonyes negres. Es tracta d’una novel·la ambientada en la Segona Guerra Mundial que té com a escenari la Barcelona de l’any 1939, però també moltes altres localitats, com ara Burjassot o Benicàssim.

L’edició número catorze del Certamen Literari Vila d’Almassora ha guardonat a Rosa Miró (Castelló de la Plana, 1961) amb el Premi de Narrativa Vila d’Almassora 2018 per l’obra Filferrada, la platja de les cigonyes negres, convertint-se en la primera dona que guanya el premi. L’escriptora d’El Pont Cooperativa de Lletres i treballadora de la Universitat Jaume I de Castelló, ha realitzat una extensa tasca de documentació per a la seua última novel·la que s’ambienta en la Segona Guerra Mundial, concretament en l’any 1939.

La trama de la novel·la té com a protagonista l’Àngela Bonet i la seua família, els quals es veuen obligats a fugir cap a l’exili dos dies abans que Barcelona siga ocupada per l’exèrcit franquista. Es tracta d’un relat que té diversos escenaris que resulten elements clau per al desenvolupament de la trama. Burjassot, Benicàssim, Barcelona, Girona, Figueres, són algunes localitats que apareixen en l’obra, però també transcendeix al pla internacional com ara a Suïssa. Miró reconeix que ha sigut possible gràcies a una gran tasca de documentació, un procés que afirma que: “Ha estat intens i emotiu. Partint d’una primera visita a la Maternitat d’Elna el desembre de 2015 la qual em va fer pensar molt sobre el patiment de les dones en general però les mares i embarassades en particular”.

Relacionados  'Socarrats' presenta la Muestra de Lecturas Tradicionales 2024 en Vila-real

El Certamen Literari Vila d’Almassora atorga guardons a les obres de la literatura en valencià que pertanyen a una d’aquestes tres categories: Narrativa, Poesia o Investigació Local i Comarcal. És l’Ajuntament d’Almassora, a la Plana Alta, qui convoca aquests premis que tenen origen en l’any 2000. Els premiats en les categories de poesia i narrativa rebran una quantia monetària que ascendeix als 2.250 euros, tal com va assegurar la regidora de Normalització Lingüística, Diana Belliure, en la presentació del certamen literari. Filferrada, la platja de les cigonyes negres ha sigut premiada en aquesta última edició de certamen literari juntament amb La memòria de les petjades, de José Luis García Herrera, guardonat en la categoria de poesia. Per la seua part, Rosa Miró es sent molt agraïda amb el guardó rebut i afirma que “ha estat un impuls fort per a continuar escrivint però a la vegada un compromís per fer-ho millor”.

L’escriptora té al darrere una llarga carrera professional en la qual ha acumulat nombrosos premis literaris. Ha sigut finalista en quatre ocasions del Premi Literari de Narrativa de Dones, convocat per la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana, el va guanyar en l’edició de l’any 2014. També ha rebut guardons per Camins d’aigua, paraules de mar (XXII Premi de Poesia Miquel Peris i Segarra 2015) o per la col·lecció de relats Som d’amor (XIX Premi de Narrativa Breu Josep Pascual Tirado 2018).