Unides Podem valora la retirada del ‘símbol franquista de Ribalta’

La diputada Marisa Saavedra afirma que els insults de l’extrema dreta demostren la significació del monument.

 

La diputada per Castelló al Congrés d’Unides Podem, Marisa Saavedra, celebra que «la anomenada creu dels caiguts estiga fora del espai públic, en compliment de la llei de memòria Democràtica. La persistència del monument franquista al parc Ribalta constituïa una ofensa a les víctimes d’una dictadura sanguinària, i als valors democràtics que han d’orientar la nostra societat».

Des d’Unides Podem continuarem treballant, amb la resta de forces polítiques progressistes, per l’aprofundiment democràtic, el reconeixement a les víctimes del franquisme i la memòria democràtica d’aquest país.

Indica.

La parlamentària de la formació d’esquerres afirma que «front als intents d’intoxicar i qüestionar el sentit de la retirada d’aquest vestigi franquista del centre de la ciutat, cal recordar que el monument als caiguts, no va ser promogut per cap confessió religiosa, sinó per l’administració local del règim, i tampoc ha sigut mai un lloc de culte religiós, com passa amb altres creus aixecades en l’espai públic del terme (els peirons de Lledó, de Fadrell o de l’ermita del Carme)».

«Tanmateix, el monument sí que ha sigut espai de manifestacions polítiques de nostàlgics del franquisme, i és encara significat per la majoria de la ciutadania en relació a al règim franquista. No per res persones i entitats vinculades a l’extrema dreta han intentat evitar la retirada del monument, i van insultar i amenaçar greument a representants polítics que la van impulsar en compliment de la llei», explica.

«Intentar mantenir la presència d’aquest monument amb l’argument de la substitució de la llegenda que es va acordar l’any 1979 i l’intent de “resignificació”, és negar el valor simbòlic que continua tenint per a la majoria de la població de Castelló i del que representa en l’imaginari popular. El monument té un nom i una simbologia associades al franquisme i als seus valors. Així ho corrobora el fet que durant el període democràtic s’hi han succeït actes d’homenatge i d’exaltació del franquisme, fet insòlit en un règim democràtic europeu», ha continuat Saavedra.

«No es pot “resignificar” un simbol que durant tota la Dictadura ha fet palesa l’exaltació dels vencedors de la Guerra Civil, excloent-hi als vençuts, als no creients i als creients d’altres confessions no cristianes. El monument representa l’enaltiment d’uns valors autoritaris, excloents i bèl·lics, allunyats, completament, dels valors de pau i reconciliació i, per suposat, dels valors constitucionals de llibertat, justícia, igualtat i pluralisme polític», ha afegit la diputada d’Unides Podem, que ha assenyalat que «aquest monument franquista planteja una greu incoherència simbòlica, per a moltes persones amb sensibilitat religiosa que la considerem contraria l’autèntic significat de la creu cristiana, i a més, incompatible amb els valors i principis democràtics». Ha conclòs.