El primer Aplec valencianista va tenir lloc en 1920, organitzat per un grup de joves considerats els pares del valencianisme actual liderat per l'artanenc Vicent Tomàs i Martí.
En aquest moment es van debatre les bases de la Declaració Valencianista del 1918 i la construcció del futur del País Valencià en l’àmbit social i cultural. Enguany i per a retre homenatge a aquests joves intel·lectuals, L’Ajuntament de Betxí, Acció Cultural del País Valencià i DECIDIM, han volgut commemorar l’Aplec de la Muntanyeta de Sant Antoni en un acte replet d’activitats culturals.
A les 10.30 hores del matí del dissabte 12 de novembre començarà l’agenda proposada, inaugurant la fira d’entitats. Seguirà amb una tertúlia valencianista a càrrec d’Anna Oliver, presidenta de ACPV; Zahia Guidoum, presidenta de DECIDIM; Antoni Pitarch, historiador; Carles Fenollosa, filòleg; i moderat per Antoni Meneu, filòleg.
Després de l’acte, tots els assistents podran gaudir d’un espectacle de danses a càrrec de les Passeres i la Colla de Dolçainers i Tabaleters de Betxí. Seguidament, gaudiran del concert de Dani Miquel, i per a acabar la interessant jornada, es farà una visita guiada al Palau-Castell de la localitat valenciana.
Al llarg de tot el matí hi haurà jocs i tallers variats perquè els més petits es divertisquen. Més de quinze entitats, sindicats, associacions i partits polítics participaran en aquesta jornada on es vol valorar totes les reivindicacions que va fer a principis del segle passat Vicent Tomàs i Martí, pel valencianisme.
Si les condicions meteorològiques ho permeten, els actes es duran a terme en la singular Muntanyeta de Sant Antoni, tal com estava previst. Si la pluja ho impedeix, es traslladarà a l’Àgora de Rural Nostra, en la mateixa localitat.