Castelló al·lega contra la retirada dels llibres LGTBI dels centres de secundària

Castelló al·lega contra la retirada dels llibres LGTBI dels centres de secundària

Els serveis jurídics municipals defensen que no vulneren cap dret fonamental tractant-se de llibres legals que estan al mercat

les institucions hem d’apostar per la igualtat i donar eines a alumnat i professorat

L’Ajuntament de Castelló ha presentat les al·legacions corresponents contra l’auto judicial notificat el passat divendres pel Jutjat Contenciós administratiu Nº 1 de Castelló de la Plana per a la retirada dels llibres amb temàtica LGTBI donats als onze instituts públics de la ciutat i el centre Pi Gros.

El document, presentat pels serveis jurídics municipals en el mateix Jutjat, es fonamenta en què l’Ajuntament de Castelló ha actuat en el marc legal i conforme a dret, ja que aquests 32 llibres de temàtica LGTBI no comporten cap vulneració dels drets fonamentals i son llibres legals que poden ser adquirits per qualsevol persona al mercat. Uns llibres que, a més, estan identificats correctament amb el seu número internacional normalitzat per a llibres (ISBN), i per tant estan dins del marc legal amb total normalitat.

A més a més, el document incideix també en que són habituals les donacions culturals entre administracions o institucions. I precisament, tal com indica la llei valenciana d’igualtat LGTBI de 2018, existeix una obligació per part de les administracions públiques, especialment de l’educativa, d’abordar de manera específica la identitat de gènere, l’expressió de gènere, la diversitat sexual i familiar, havent d’incloure aquests continguts en el projecte educatiu del centre, per a això se’ls ha de dotar amb les eines i recursos necessaris per a la seua implantació.

Altre argument emprat a l’al·legació és que no hi ha vulneració del dret a la llibertat religiosa pel seu contingut. L’al·legació especifica que l’Ajuntament de Castelló no pot ser impugnat pels continguts dels llibres per no ser ni autor ni editor d’aquests materials adquirits a les llibreries de la ciutat i seguint el procediment legalment establert en la Llei de Contractes del Sector Públic. Per tant, els llibres estan al mercat, amb el seu ISBN i, per suposat, son perfectament legals.

Relacionados  Generalitat celebra la igualdad LGTBIQ+ en Castellón

Fent referència a la llei valenciana LGTBI, la regidora de Cultura, Feminisme i LGTBI, Verònica Ruiz, ha informat que “hem fet aquesta donació conforme a dret per a facilitar eines als centres educatius a efectes de coadjudar amb el compliment de les lleis 8/2017 de reconeixement del dret a la identitat i a la expressió de gènere a la Comunitat Valenciana, i la 23/2018 d’igualtat de les persones LGTBI”.
“A Castelló sempre estarem al costat de la tolerància, la diversitat, la democràcia, els drets humans i, per suposat, complint la llei”, ha destacat la regidora Ruiz, i ha afegit que “estem convençudes que en aquesta donació hem actuat com cal, volem seguir defensant els valors de la tolerància i la diversitat i, sense cap dubte, ho tornaria a fer”.

L’edil responsable de la política LGTBI al municipi s’ha refermat dient que la donació d’aquests llibres “contribueix a la inclusió i el respecte a la diversitat, fomenta la tolerància, la convivència, la igualtat, la inclusió i dóna eines al professorat i l’alumnat per a treballar amb les diferents sensibilitats”.

La regidora Ruiz també ha agraït les mostres de suport d’escriptors i escriptores, editorials, entitats, sindicats, centres educatius o associacions. També d’aquelles poblacions i institucions que a hores d’ara o bé estan adquirint lots de llibres amb perspectiva LGTBI per a les seues prestatgeries públiques o presentant mocions als ajuntaments de la Comunitat a favor dels drets de la comunitat LGTBI.