Compromís per Vila-real reclama declarar ‘Vila-real municipi amic de la lactància’

Compromís per Vila-real reclama declarar ‘Vila-real municipi amic de la lactància’

La portaveu de Compromís per Vila-real, Maria Fajardo, fa saber les propostes que volen dur a terme.

 

Compromís per Vila-real reclama declarar Vila-real com a municipi amic de la lactància,

Des de Compromís ens hem posat en contacte amb diverses associacions que treballen en l ’àmbit de la lactància materna. Amamanta, que fa 22 anys que treballa per prestar informació i suport desinteressat a les mares que volen oferir lactància materna a les seues criatures, formant mares, assessores de lactància i professionals de la salut basant-se en l’evidència científica i promovent la lactància materna des de diferents mitjans, un treball realitzat sempre en col · laboraci ó i juntament amb el personal sanitari del sistema de salut pública.

Exposa la portaveu de Compromís per Vila-real, Maria Fajardo.

« A més, en l ’àmbit local, tenim la sort de comptar amb l’associaci ó Més que Llet, un grup de mares amb experiència en lactància, associades per a poder oferir suport i informació actualitzada sobre lactància a altres mares que ho necessiten, tanmateix ofereixen espais on les mares es reuneixen i comparteixen dubtes i inquietuds sobre la criança dels seus fills i filles, sempre des de una mirada respectuosa fomentant la crianç a amb afecci ó segura» continua explicant la regidora de Vila- real.

Fent referència als últims estudis que indiquen els principals motius que expliquen la principal causa d’abandonament de la lactància Maria Fajardo assenyala,

Segons les darreres dades de l’Enquesta Nacional sobre hàbits en lactància, realitzada per Iniciativa del Comitè Espanyol de Lactància Materna, dictaminen que la incorporació laboral va ser el principal motiu per triar la lactància artificial i per iniciar la lactància parcial per part de les mares. D’altra banda, el percentatge de lactància materna exclusiva als 6 mesos l’any 2012 segons l’Enquesta nacional de salut, se situava al voltant del 28,5% de xifres similars a les globals europees, però llunyanes a la recomanació de l’OMS-UNICEF, que han xifrat en el 50% de xiquets i xiquetes alletats de forma exclusiva com a meta a assolir l’any 2025. A més, l’OMS recomana lactància materna exclusiva els primers 6 mesos i mantindre-la fins als dos anys i fins i tot més, sent així l’aliment principal tot el primer any del bebé, sent dades difícils d’aconseguir.

Finalment , la portaveu de Compromís per Vila-real fa saber les propostes que volen dur a terme « Ens trobem amb la paradoxa que la legislació vigent en matèria laboral, poc protectora amb el dret de la infància a ser alletats de manera exclusiva fins als 6 mesos, i de forma combinada mínim fins a l’any, aboca les mares a triar pràctiques menys saludables per als seus fills, en contra dels compromisos adoptats per Espanya en matèria de Salut Infantil i maternal a les metes Globals de salut per a l’any 2025.

Relacionados  Concert de la Banda Jove de la Lira i Festival Plectre a la Fresca al Termet

S’ha de prendre la decisió d’optar per models de permisos laborals que permeten i faciliten esta pràctica el màxim possible i que no suposen com ho són ara, un problema per mantindre la salut infantil i maternal i una salut pública millor i sostenible. Per això, reclamem que a tots els edificis, espais, serveis i instal · lacions municipals es facilite la lactància materna si així ho escullen, per als nadons i que no es pose cap mena de trava perquè les mares puguen alletar els seus fills amb normalitat, on siga i quan siga. A més, que l’ Ajuntament col · labore amb els centres sanitaris, és fonamental, sobretot, per a poder identificar des d’un inici possibles problemes, que dificulten aconseguir una lactància materna, o dificulten la seua exclusivitat.