Cultura de la Generalitat promociona el curtmetratge valencià en festivals internacionals de cinema

Cultura de la Generalitat promociona el curtmetratge valencià en festivals internacionals de cinema

Els sis curtmetratges del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana 2020’ han sigut seleccionats o premiats en 253 festivals de cinema

Aquest catàleg de promoció del curtmetratge valencià és un projecte d’internacionalització de l’audiovisual de l’Institut Valencià de Cultura.

L’Institut Valencià de Cultura (IVC) promociona el curtmetratge valencià en festivals nacionals i internacionals de cinema a través del catàleg ‘Curts Comunitat Valenciana’. El resultat d’aquesta iniciativa són els nombrosos premis i seleccions que han obtingut els sis curtmetratges seleccionats en el catàleg ‘Curts’ en la seua edició de 2020. En total, els curts d’aquest catàleg han sigut seleccionats o premiats en 253 festivals cinematogràfics.

L’IVC ja està promocionant els sis curtmetratges del primer volum del catàleg ‘Curts 2021’, publicat al gener. En breu, iniciarà la promoció dels quatre curts seleccionats en el segon volum de ‘Curts 2021’, publicat al juny.

El director adjunt d’Audiovisuals i Cinematografia de l’IVC, José Luis Moreno, ha assenyalat “que el catàleg ‘Curts’ és un projecte amb una trajectòria consolidada de molts anys que continua sent una excel·lent plataforma de promoció internacional del curtmetratge valencià, com indica l’alt nombre de seleccions i premis que estan obtenint en festivals de tot el món els sis curts inclosos en el catàleg de 2020”.

Moreno també ha indicat que “aquests reconeixements internacionals són un reflex de l’alta qualitat del curtmetratge valencià, així com de l’interés i la diversitat de temes a què s’aproximen”.

Després de la seua estrena en el Festival de Gijón el novembre de 2020, ‘Heurtebise’, d’Elisa Torres i Octavio Guerra, ha aconseguit 19 seleccions en festivals. En aquests últims mesos, aquest curtmetratge de no ficció ha participat en el Mediterranean Film Festival de Bòsnia, en què va obtindre el premi al millor curtmetratge, i en el Cerdanya Film Festival, en el qual va guanyar el premi al millor disseny de so. Fa unes setmanes va participar en el Festival Directed by Women de Madrid.

El curtmetratge de ficció ‘Victoria’, de Daniel Toledo, ha participat en 25 festivals. Aquest estiu s’ha projectat en el MOGA (Mostra d’Orgull Gandia Curtmetratges LGTBI), el Festival Internacional de Cinema de Menorca, el Salute Your Shorts Film Festival de Los Angeles (Califòrnia) i el Way OUT West Film Fest d’Albuquerque (Nou Mèxic).

Relacionados  Dimite la directora del IVAM, Nuria Enguita, por "ataques a su persona"

Protagonitzat per Abril Zamora i Lorena López, aquest drama sobre els conflictes de parella de les persones transsexuals va obtindre el premi al millor curt de temàtica transsexual en el Festival Internacional de Cinema LesBiGayTrans de Paraguai.

El curtmetratge de ficció ‘Los perros ladran’, de Sergio Serrano, va participar al juny en el prestigiós Palm Springs Shortfest de Califòrnia. Al juliol, va guanyar el premi al millor curt valencià en el Festival Internacional de Cinema d’Elx. Protagonitzat per Mafalda Bellido, el curt ha sigut seleccionat en 22 ocasions des que va iniciar el seu camí en certàmens cinematogràfics.

Èxits de l’animació valenciana

Els tres curts d’animació del catàleg ‘Curts 2020’ són els que acumulen el nombre més gran de premis i seleccions en festivals de cinema.

‘Esfinge urbana’, de María Lorenzo, ha sigut seleccionat en 67 festivals. Aquest curtmetratge d’animació que documenta la presència de l’art urbà en els diversos barris de València entre 2018 i 2019 va participar a l’agost en el Turku Animated Film Festival de Finlàndia.

Amb 38 seleccions fins ara, el curtmetratge d’animació ‘¿Dónde estabas tú?’, de María Trénor, va guanyar al juliol el premi al millor curt sobre drets humans en el Festival Anibar de Kosovo. Aquest curt que reflexiona sobre la violència contra les dones també va obtindre recentment el premi del públic de curtmetratge d’animació en l’Aichi International Women’s Film Festival del Japó, a més del premi a la millor direcció en el festival Animakom de Bilbao.

Menció especial en el Festival de Sitges i guardonat amb el premi al millor curt d’animació en la passada edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià, ‘Rutina: la prohibición’, de Sam Ortí, compta ja amb setanta seleccions en festivals.

Les últimes participacions d’aquesta ombrívola distopia sobre el capitalisme salvatge han sigut en el Festival de Cinema d’Alacant, el Festival d’Animació de Florida (Estats Units), el Festival de Cinema d’Animació de Sofia (Bulgària), el Festival Skyline de Benidorm i el Cartoon Club Festival de Cinema d’Animació de Rímini (Itàlia).