L'objectiu és garantir els recursos hídrics i unificar el preu de l'aigua en alta en tots els municipis.
Es tracta, segons el president, José Martí, d’una de les principals prioritats del seu equip de govern «perquè estem fermament convençuts de la necessitat de treballar per a avançar en l’objectiu d’aconseguir que totes les persones que viuen a la província de Castelló tinguen aigua de qualitat, per sempre i a un preu assumible, sense discriminacions de cap tipus per residir en un municipi o un altre». Per això, afegeix que «és tan important la creació del Consorci Provincial de l’Aigua».
En termes similars s’ha pronunciat el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, qui ha destacat el treball polític ja realitzat per a la creació d’aquest consorci, «i ara toca fer els primers passos en la part administrativa amb l’aprovació del conveni i protocol de creació del consorci provincial».
Garantir el proveïment d’aigua potable en totes les comarques de Castelló passa per una governança consorciada, amb la unificació dels dos ja existents com són el de la Plana i Pla de l’Arc, i la posterior adhesió de la resta d’ajuntaments de la província.
Ha asseverat Garcia.
La Diputació de Castelló ha treballat en un protocol d’actuació que es concep com un element per a la planificació comuna del procés a seguir pels integrants dels consorcis d’Aigua de la Plana i de Pla de l’Arc a l’efecte de l’efectiva dissolució dels mateixos i creació d’un nou Consorci Provincial d’Aigües de Castelló.
Sol·licitud
La Diputació ha acordat sol·licitar als ajuntaments de les Alqueries, Betxí, Borriana, La Llosa, Moncofa, Nules, Onda, La Vall d’Uixò, Vila-real, la Vilavella, Xilxes, Benlloc, Cabanes, La Pobla Tornesa, la Torre d’Endomènec, la Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea, Artzeneta, Benafigos, Culla, la Torre d’En Besora, les Useres i Vilar de Canes, així com en la Generalitat Valenciana, l’aprovació del conveni per a la creació del Consorci Provincial d’Aigües de Castelló.
Antecedents
El Pla Director de Proveïment d’aigua potable (PDA) a la província de Castelló es concep com una planificació de desenvolupament territorial harmònic i sostenible en la creació d’infraestructures hidràuliques de captació, de distribució en alta i de gestió.
El PDA se sustenta en els quatre pilars bàsics com els programes d’investigació per a la captació d’aigües subterrànies tendents a dotar en el territori d’un arsenal de sondeig estratègic, xarxes de distribució en alta compartides, el Consorci Provincial d’Aigua, com a entitat de personalitat jurídica pròpia i el Pla de promoció de l’eficiència en la gestió municipal del cicle integral de l’aigua.
Amb l’inici del conveni administratiu, la Diputació remetrà l’acord i la resta de documentació als membres dels consorcis d’aigües de la província. En aquest sentit, Garcia ha destacat aquest pas «per a millorar la negociació amb altres institucions com l’Estat, amb el qual aconseguim que part de les dessaladores estiguen en els Pressupostos Generals i que parteix d’elles se sufragaran amb Fons Europeus».