L’Open Studio, jornada de portes obertes per a presentació dels projectes, serà el divendres 16 de desembre a l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora. ‘Ceramic Res’ és una residència artística sobre la ceràmica contemporània impulsada per l’associació Co-net Art, i coproduïda pel Consorci de Museus.
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana i l’associació Co-net Art mostren divendres que ve 16 de desembre els resultats dels projectes desenvolupats durant aquests dos últims mesos en la primera edició de ‘Ceramic Cap’, el programa de residències artístiques sobre la ceràmica contemporània impulsat per Co-net Art i coproduït pel CMCV sota el paraigua de Cultura Resident.
L’Open Studio en el qual els i les artistes presenten els seus projectes se celebrarà entre les 17.30 i les 20.30 de divendres, a l’Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora (ESCAL), on s’han desenvolupat els treballs.
Una de les línies de treball del Consorci de Museus és la creació d’un programa autonòmic de residències artístiques. En 2017 vam posar en marxa Cultura Resident, amb una implantació en el territori que ha anat creixent, al mateix temps que s’ha estés a destinacions internacionals. Amb aquests programes enfortim el teixit cultural i la creació contemporània en diferents punts de la Comunitat Valenciana, tant en entorns urbans com rurals, i oferim temps, espai i recursos a les persones seleccionades per al desenvolupament dels seus treballs, impulsant el talent i la creativitat.
Assenyala el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont.
‘Ceramic Res’ és un programa de residències artístiques de dos mesos de duració que gira entorn de la ceràmica contemporània, oferint espais que afavoreixen la col·laboració, el descobriment, la creació, la interacció i la difusió de l’art contemporani. La iniciativa busca, alhora, aprofundir en la relació de la ceràmica amb el territori i aprofundir en els vincles socials i industrials de la disciplina amb la província de Castelló.
Primera edició ‘Ceramic Res’ a l’Alcora
En aquesta primera edició de la convocatòria s’han seleccionat quatre projectes: ‘Futuros del pasado’, de Sandra Val (Madrid, 1979); ‘Estética fortuita’, d’Ana Rod (La Corunya, 1982); ‘Tilesa. El modo en que debe estar desleído el oro’, de Javier Bravo Rueda (Callao, Perú, 1989), i ‘Para qué sirve un caduf’, de Monserrat Gómez-Osuna (Madrid, 1964).
La proposta de Sandra Val ‘Futuros del pasado’, se centra a rescatar de la memòria codis d’identificació culturals, a través de la recombinació d’elements quotidians i arquitectònics mitjançant la construcció d’escenaris que plantegen la utopia i l’atemporalitat.
El projecte de Monserrat Gomez-Osuna, ‘Para qué sirve un caduf’, té el seu origen en l’observació i investigació de la tradició ceràmica de l’Alcora i els seus voltants per a la creació de nous objectes pròxims a la ceràmica domèstica, en els quals parla de la tradició, la ruïna i l’abandó des del seu propi llenguatge pictòric.
Ana Rod, amb ‘Estética fortuita’, parteix de l’àmbit sensorial com a primer vehicle de comunicació, la més pura i sincera forma de coneixement. La concepció estètica es planteja com una relació de forces fortuïta entre l’objecte i l’individu en què s’observa la intrusió d’estils decoratius presents en la tradició ceràmica de l’Alcora.
Javier Bravo de Rueda presenta ‘Tilesa. El modo en que debe estar desleído el oro’, un treball experiencial que se centra en les restes de la Reial Fàbrica del Comte d’Aranda. Un projecte que pretén materialitzar el temps transcorregut en el lloc, a través de les seues restes i ruïnes.
‘Ceramic Res’ és un projecte de l’associació Co-net Art produït pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, que compta amb la col·laboració de la Diputació de Castelló des de la promoció ceràmica, l’Ajuntament de l’Alcora, el Museu de la Ceràmica de l’Alcora, l’ESCAL (Escola Superior de Ceràmica de l’Alcora), Caixa Rural de l’Alcora i fira d’art contemporani MARTE de Castelló de la Plana.
Sobre Co-net Art
L’associació Co-net Art pretén contribuir al desenvolupament cultural de la província de Castelló, acompanyant i donant suport a la investigació artística des de la professionalització dels i les artistes, atorgant-los els espais i recursos necessaris per al bon desenvolupament dels seus projectes a través de residències artístiques que naixen d’acords amb diferents institucions que vulguen afavorir contextos d’experimentació i innovació.
Sobre Cultura Resident
Cultura Resident és el primer programa públic de residències de creació posat en marxa a la Comunitat Valenciana en 2017 pel Consorci de Museus, amb l’objectiu d’enfortir el teixit cultural valencià i impulsar la creació contemporània, facilitant temps, espai, acompanyament i recursos econòmics a creadores i creadors per al desenvolupament del seu treball.
En paral·lel a aquesta estructura, Cultura Resident dona suport també a una sèrie d’iniciatives locals d’entitats de caràcter independent tant en entorns urbans com rurals, que treballen amb formats de residència i amb les quals es genera una col·laboració més enllà de l’àmbit econòmic, compartint públics, sabers i articulant calendaris, com és el cas de ‘Ceramic Res’.
Programa Open Studio ‘Ceramic Res’ 16 de desembre
A les 17.30 hores: presentació dels processos de treball durant el període de residència per part dels artistes residents a la sala de conferències de l’ESCAL.
De 18.30 a 20.30 hores: obertura dels Open Studios i visita guiada dels treballs per part dels artistes.
Més informació en ‘consorcimuseus.gva.es’.