Les conclusions del Pla estratègic per al sector agroalimentari de Benicarló i Vinaròs plantegen un gran ventall de possibilitats que van necessàriament lligades a la industrialització i la professionalització. El Pla ha permés conéixer la realitat del sector i fer un diagnòstic que generarà un important impuls al desenvolupament econòmic de les dos ciutats.
El regidor de Promoció Econòmica en funcions, Román Sánchez, acompanyat del director gerent de la Cambra de Comerç de Castelló, Javier Valls, ha presentat les conclusions del Pla estratègic per al sector agroalimentari de Benicarló i Vinaròs. Un Pla que es va posar en marxa a finals de novembre de 2018 i que ara, una vegada feta l’anàlisi del sector i localitzades les debilitats i les potencialitats, es presenta com un document estratègic de gran valor per al desenvolupament futur de les dos ciutats.
Tan el regidor com el gerent de la Cambra de Comerç han reconegut aquest pla com «un exemple de cooperació entre les dos ciutats que lideren el creixement de la comarca» i han constatat que «s’obri ara una oportunitat magnífica per a incorporar la innovació, la industrialització i la professionalització en un sector tant arrelat al territori com el sector agroalimentari».
Precisament la manca de relleu generacional i de professionalització del sector agro és un dels factors clau que s’extrauen d’aquesta anàlisi, juntament amb la falta d’inversions externes i d’implantació industrial. En canvi, s’han detectat una sèrie de fortaleses que cal explotar per tal de donar l’empenta necessària al sector: la producció de qualitat, la predisposició a la incorporació de productes ecològics, l’existència d’una marca com Carxofa de Benicarló amb denominació d’origen o la diversificació de l’activitat productiva.
Tenint en compte tot això, les oportunitats que es presenten són moltes i molt diverses, en opinió dels autors de l’estudi, Joaquín Andrés, Director d’internacionalització de la Cambra de Comerç, i Anselmo Ríos, Consultor de Redflexión per a la Cambra de Comerç. La més important, la necessària alineació del sector agroalimentari i el turisme com a eix de la creació d’una marca de qualitat, una proposta que ja s’apunta en el Pla Estratègic de Turisme de Benicarló. O la tendència al creixement de productes ecològics o de KM0, un fet que també afavoreix el sector agroalimentari de la comarca.
Amb les conclusions del Pla damunt la taula, arranca una nova etapa de planificació d’estratègies i d’implantació de les propostes, amb l’objectiu últim de generar un impuls al desenvolupament econòmic territorial per tal de competir en un entorn que cada vegada és més global. L’existència de línies europees de subvenció, com els projectes Life, es presenten ara mateix com una oportunitat per a aplicar alguns dels programes proposats.