Els ‘Premis Maestrat Viu 2024’ serán a l’ermita dels Socors de Càlig

Els ‘Premis Maestrat Viu 2024’ serán a l’ermita dels Socors de Càlig

'Maestrat Viu' posa en circulació el “Manifest pel valencià d’avui i demà”, al qual poden adherir-se les empreses, els col.lectius i la ciutadania.

 

La gala dels Premis Maestrat Viu 2024 s’ha previst que se celebre el dia 25 de maig a partir de les 18 h a l’ermita del Socors de Càlig, una edificació del segle XVIII que servirà de teló de fons a un acte que reconeix les personalitats i els col.lectius que treballen per la llengua i la cultura en valencià a la comarca del Maestrat.

En l’11a edició dels Premis Maestrat Viu, la poeta i intèrpret Susanna Sebastià Escrig i la traductora i lingüista Càrol Ferré Pellicer conduiran una celebració que serà amenitzada per la cantant Montse Castellà.

L’acte de lliurament dels Premis es completa enguany amb tres activitats més. Al matí, entre les 10h i les 13.30h, tindrà lloc una jornada de reflexió titulada «Què pots fer pel valencià? Jornada per la llengua al Maestrat sobre les polítiques lingüístiques d’avui». A partir de les 16.30h, es convidarà a una visita guiada a la Torre medieval de Càlig. I, a partir de les 21h, després que s’haja celebrat la gala dels Premis, s’oferirà el sopar dels Premis Maestrat Viu al bar restaurant Casa Arayo (carrer de Sant Roc, 8). Per assistir a qualsevol de les quatre activitats previstes, cal inscriure’s i seguir les instruccions del formulari corresponent.

La jornada per la llengua «Què pots fer pel valencià?», dedicada a les polítiques lingüístiques d’avui, començarà a les 10 h amb la intervenció de l’alcaldessa de Càlig, Ernestina Borràs Bayarri, i del president de Maestrat Viu, Miquel Roda Prats, per donar la benvinguda. En primer lloc, el catedràtic de Sociolingüística Catalana de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona Miquel Àngel Pradilla Cardona oferirà la conferència Vitalitat i ús del valencià: una revitalització necessària en un entorn de conflicte.

En segon lloc, el cap del Servei de Llengües i Política Lingüística de la Universitat de València Alfons Esteve i Gómez conferenciarà sota el títol Igualtat (mai intentada) o llibertat (per marginar-nos): què no s’ha fet i què volen fer-nos amb la llengua.

I, per últim, en la taula redona I ara què, resistència o reacció? Vies valentes pel valencià d’avui i demà participaran José Francisco Chulvi Español, portaveu adjunt del PSPV-PSOE a les Corts Valencianes, Nathalie Torres García, diputada de Compromís a les Corts Valencianes, Marc Candela Ruiz, coordinador d’Acció Sindical i de Política Lingüística de l’STEPV i de Política Lingüística d’Intersindical Valenciana, i Josep Enric Escribano Hellín, president de l’entitat cívica El Tempir, que seran moderats pel membre de la junta de Maestrat Viu Josep Messeguer-Carbó.

Relacionados  Los mayores de Càlig reciben a los educadores ambientales

La jornada del matí es tancarà amb la lectura del Manifest pel valencià d’avui i demà, un text al qual el col.lectiu Maestrat Viu anima a què s’adherisquen les empreses, els col.lectius i la societat valenciana a través del formulari que s’ha posat a disposició per a l’ocasió.

El cartell dels Premis Maestrat Viu, obra de la dissenyadora canetana Anna Romeu Pla, pren el color blau que s’albira des de la fortificació en què s’ha de situar el poble per defensar la terra i la llengua fronta l’amenaça de les polítiques de persecució del valencià del Consell.

Es tracta d’una interpel.lació a l’espectador per recuperar la consciència de saber qui som i que la nostra llengua perviu en conflicte. Maestrat Viu, amb una proposta autocentrada per la revalorització del territori, de la cultura i de la llengua sol.licita suport per a afegir-se com a sòcies de l’entitat.

Més informació/inscripcions.

Fotografía portada: Ajuntament de Càlig.