La Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València produeix aquesta mostra que recull la història de les torres de vigilància distribuïdes al llarg de la costa valenciana.
La Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València produeix aquesta mostra que recull la història de les torres de vigilància distribuïdes al llarg de la costa valenciana. L’exposició es podrà visitar fins al 28 de juliol a la capella del Mucbe.
L’alcalde de Benicarló, Juanma Cerdá, la regidora de Cultura, María Teresa Pellicer, i el director de la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València, Luis Arciniega, han inaugurat l’exposició ‘De temor i seda. Els talaies de la costa’, una mostra que s’endinsa en la història de les torres de vigilància (o de guaita) que es distribueixen al llarg dels quasi 500 quilòmetres de costa de la Comunitat Valenciana.
L’exposició documenta a la perfecció com, a partir de mitjans del segle XVI, es va conformar tot un sistema coordinat de control del territori com a resposta als continus atacs dels pirates i corsaris. La construcció d’aquestes torres de vigilància va ser la solució als atacs i es van poder finançar a través d’un impost sobre la seda (d’aquí el nom de l’exposició) creat per les Corts Valencianes.
Tots aquests elements representen un particular paisatge cultural format per monuments, catalogats molts d’ells com a Bé d’Interés Cultural, que configuren un valuós patrimoni vinculat a la mar, a la vigilància i a la seguretat en la navegació i també a la dels habitants pròxims a la costa.
L’exposició aporta gran quantitat de dades i materials amb una orientació atractiva i didàctica, sustentada en el rigor científic, amb un important enfocament gràfic i audiovisual disponible en tres llengües: valencià, castellà i anglés.