José Martí enalteix l’aliança col·laborativa per a fer de l’IATS-CSIC un centre de referència en investigació marina

José Martí enalteix l’aliança col·laborativa per a fer de l’IATS-CSIC un centre de referència en investigació marina

El president de la Diputació de Castelló ha clausurat l'acte de celebració dels 50 anys de col·laboració entre la institució provincial i l'institut d'Aqüicultura Torre la Sal.

 

El president de la Diputació de Castelló, José Martí, ha clausurat l’acte de celebració del 50 aniversari de la col·laboració entre la Diputació de Castelló i l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC) que ha tingut lloc en el saló de recepcions on el president ha enaltit «l’aliança col·laborativa” entre la institució provincial i l’institut per a fer de l’IATS-CSIC un centre de referència en investigació sobre el cultiu d’espècies marines, investigació capdavantera i noves tecnologies.

Aquesta col·laboració és un exemple més que la Diputació de Castelló és una diputació pròxima i col·laboradora que aposta per l’avanç i el progrés, ha assenyalat el president qui ha felicitat a tot l’equip humà de l’IATS-CSIC “pel treball i esforç de tot aquest temps, i que és digne de reconeixement.

L’acte ha estat inaugurat per la diputada provincial de Medi natural, María Jiménez, qui ha assenyalat que des de les administracions “hem d’aportar la nostra col·laboració amb altres administracions i mostra d’això és aquesta relació entre l’IATS-CSIC i la Diputació de Castelló que hui celebra les seues noces d’or”.

Des de la fundació de l’institut, la trajectòria d’aquest ha estat unida a la Diputació i des d’ací vull anunciar que continuarem donant suport a iniciatives com les que fins ara estem realitzant i que ajuden a la creació de riquesa i benestar en les zones rurals i en els litorals així com aquelles que aposten per una millora de la R+D+i.

Ha afegit la diputada provincial.

Jiménez ha recordat que s’ha preparat una exposició –inaugurada hui també– que “ajudarà a mostrar la trajectòria d’aquest centre” i que es podrà visitar fins al pròxim dia 18 de desembre a la sala d’exposicions Els Aules-Espai Cultural Obert.

Intervencions

Després de l’acte d’obertura, en el qual també ha intervingut el delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana, Juan Fuster, s’ha donat pas a les intervencions. La primera d’elles portava per títol “IATS-DIPCAS, una història de 50 anys de col·laboració” i ha sigut a càrrec de la professora i directora de l’Institut d’Aqüicultura Torre de la Sal (IATS-CSIC), Ariadna Sitjà. A continuació s’ha abordat l’aqüicultura a la província de Castelló i la Comunitat Valenciana, amb el responsable de Sostenibilitat d’AVRAMAR Group, Eduardo Soler, com a ponent; i el professor de l’IATS-CSIC Jaume Pérez ha parlat del futur de l’aqüicultura. Finalment, s’ha donat pas a la ponència titulada ‘Tesi d’ahir i de hui’ a càrrec dels professors Francisco Amat i Alberto Ribes i s’ha procedit al visionat d’un vídeo commemoratiu.

Relacionados  Luz verde al ahorro en la factura de la luz en municipios de Castellón

Anys d’èxits

Cal assenyalar que en aquests anys replets d’èxits per a l’IATS-CSIC, ha sigut clau el suport de la Diputació de Castelló, mitjançant un conveni que es va iniciar en 1972 per a la construcció d’un nou edifici, el cofinançament de noves infraestructures, i un fructífer programa de beques que compleix ja 50 anys. A més, enguany s’ha signat un conveni per a l’adquisició d’equipament científic i tècnic. En concret, l’acord inclou la compra d’un citómetre de flux d’altes prestacions. Un dispositiu per al qual la Diputació de Castelló aportarà 20.000 euros.

Hui dia l’IATS-CSIC s’ha convertit en un centre de referència en investigació sobre el cultiu d’espècies marines d’interés en aqüicultura, a base d’investigació capdavantera i de noves tecnologies amb cinc línies prioritàries:

1.- Els estudis sobre la reproducció de peixos i el seu control, destacant el model d’estudi del llobarro.

2.- La salut i el benestar animal, estudiant els patògens que afecten els peixos i els factors estressants.

3.- La nutrició i el creixement dels peixos, desxifrant aspectes bàsics, i buscant noves fórmules de dietes sostenibles basades en l’economia circular.

4.- La caracterització i gestió dels recursos genètics d’organismes cultivats, amb fites com el desenvolupament de base de dades genòmics d’orada i llobarro.

5.- I els efectes de contaminants sobre la fisiologia dels organismes aquàtics i cultivats.

Situat estratègicament enfront del Mediterrani i al parc natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, aquest institut és l’únic que el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) té a Castelló. Els seus orígens es remunten a 1949 en el Grau de Castelló, amb investigacions sobre les pesqueres de la zona i inicis del cultiu del llagostí.