Ans d’escomençar m’agradaria recordar la definició d’un parell de térmens; degradació i baixar de ranc.
Tot açò nos ajudarà a comprendre millor lo que a priori pareix ser alguna cosa insignificant com el redisseny d’un simple logotip pero que té una gran importància .
Degradació:
– Rebaixa o privació de la posició o el grau que una persona té en una jerarquia, especialment en la militar.
– Disminució de la dignitat d’una persona o la categoria moral d’una cosa.
Baixar de ranc:
- Privar a una persona de la seua dignitat o categoria.; Humiliar-se, rebaixar-se, envilir-se.
La pena de degradació militar consistix en senyalar formalment que la persona condenada és indigna i per això és despullada del seu grau, uniforme, armes, insígnies, condecoracions,dignitats, honors, remuneracions i beneficis corresponents, quedant expulsada de l’institució militar.
La pena de degradació ha segut qüestionada com violadora dels drets humans, raó per la qual alguns països l’han eliminat de la seua llegislació militar, com són els casos d’Argentina i Espanya.
Com si d’una sentència militar es tractara en ple sigle XXI i de la manera més sotil en un sol “clic” de ratoli publicaren un nou logotip de la Generalitat Valenciana i automàticament per eixa simplificació gràfica passàrem del major ranc al que es pot ostentar a una baixada de ranc humiliant de “Rei” a “Vescomte”.
Els títuls nobiliaris disponen d’una jerarquia que designa els rancs dins de la noblea que és la següent:
Rei/Regna, Princip/Princesa, Infant/Infanta, Archiduc/Archiduquesa, Duc/Duquesa, Marqués/Marquesa, Comte/Comtesa, Vescomte/Vescomtesa, Baró/Baronesa, Senyor/Senyora.
Com es pot observar la baixada a segut dràstica i sospitosa ya que nos coloca just per baix d’un “Comte” ¿Trobeu el paralelisme? Comtat de Barcelona i Regne de Valéncia, en este canvi passem a ser “Vescomtat de Valéncia” i nos coloquem per baix de tota Catalunya.
L’Acadèmia Valenciana de Genealogia i Heràldica aludí en son dia que la nova image presentada per l’institució denigra la purea de l’escut històric, puix reduïx el territori valencià de «Regne» a «Vescomtat».
El logo renovat no presenta els florons i les perles del elm coronat, despullant-lo del caràcter «real» i fins i tot, denigrant-lo de «Regne» a simple «Vescomtat» (un grau que es considera inferior al dels comtats catalans).
Vejam que diu la Llei 8/1984, de 4 de decembre, per la que es regulen els símbols de la Comunitat Valenciana i la seua utilisació.
TÍTUL III De l’Emblema
Artícul 6.
- L’Emblema de la Generalitat Valenciana es constituïx en l’heràldica del Rei Pere II el Cerimoniós, representativa de l’històric Regne de Valéncia, tal com és blasonat a continuació:
1.1- Escut: Inclinat cap a la dreta, d’or en quatre pals de gules.
1.2- Timbre: Elm d’argent coronat; mantell que penja en assur, en una creu patada curvilínea i fixada en punta llussiada d’argent , forrat de gules, per cimera, un dragó naixent d’or, alat, llenguat de gules i dentat d’argent.
2- Disseny llineal del model oficial de l’emblema, és el que figura en l’anex III d’esta Llei.
3- Lo referent a impressió, acunyament, estampació, reproducció, utilisació i ocupació de l’Emblema o símbol de la Generalitat Valenciana, serà desenrollat per les oportunes normes reglamentàries.
Per lo tant queda més que demostrat que, a banda de denigrant és illegal dit logotip.
Ni la corona és com la del Rei Pere II el Cerimoniós (ya hem vist que és de vescomte), ni la creu és patada perque de ser-ho seria més ampla pels extrems i es faria més estreta pel centre (curvilínea), i com se veu clarament tan sol és una creu recta normal. Atre erro, pot ser per a mi el més gran és l’escut , segons la seua descripció (d’or en quatre pals de gules) , o siga que escomençant d’esquerra a dreta ne tenim primer un pal d’or seguit d’u de gules, or, gules, or, gules, or, gules i termina en or , simboliçant l’or els pals de l’escut i el gules l’absència de pal. Puix tant en el logotip original del 1985 com en la del 2018 a soles ne tenen tres pals de gules notant-se prou clarament quan lo fiquen en blanc damunt d’un fondo roig.
I que dir del drac, en eixe paregut a un cavall de mar ,més be pareix una burla que infantilisa el nostre emblema llevant-li tota la seua expressió.
La tipografia encara que no tinga la mateixa importancia per no tindre una tradició històrica crec que tampoc han estat encertats i inclós en erros d’alineació prou senzills d’haver esmenat.
Podríem pensar que tot açò sigué un erro i llunt de ser una conspiració maliciosa pancatalanista en l’objectiu d’afonar tota la glòria valenciana , pero este succés no és recent, està degradació es dugué a terme en 2018 (despuix de més de trenta anys en l’anterior i llegítim logotip) per lo tant i basant-nos en que la notícia tingué repercussió en el sector valencianista i es produïren multitut de reclamacions a les que el Govern del tripartit al cap de Ximo Puig i el seu còmpliç Joan Ribó feren cas omís ,entenem que tingeren prou de temps per a esmenar el seu erro (més en alguna cosa tan simple) i no ho feren.
Llavors podem dir ben alt que tal conspiració pancatalanista si existí, fon real , pero ya fa més d’un any que el govern valencià donà un giro de 360° en quant al color polítit es referix i encara no s’ha fet res ni tenen gens d’intenció, per ad això he volgut fer la meua proposta de “rebranding”.
Un dels motius que donaren fon passar dels 22 elements (del logo de 1985) a 8 elements (en el de 2018) i aixina s’adaptaria a les noves necessitats de comunicació, puix be, el meu logotip també ne té 8 pero manté l’expressió del drac, té la corona en els florons i perles en lo mig com té que ser la d’un rei, la creu és patada curvilínea i fixada en punta llussiada i l’escut té els quatre pals de gules quan lo fiquem en fondo roig. Ademés la tipografia elegida és més atemporal per lo que encara que passen anys es vorà actual i te corregits els erros quedant totalment alineades la “G” en la “V” inicials de paraules en la “T” i la “A” finals.
Espere que açò ho lligga la persona indicada de l’actual govern i prenga les mides oportunes per a canviar-ho.
NOTA: a lo llarc d’est artícul m’he referit sempre com a “logotip” sense entrar en tecnicismes per a no confondre al llector com:
Isotip (element gràfic, image, símbol) que seria justament l’element que nos hem referit en este artícul de l’heràldica del Rei Pere II el Cerimoniós.
Logotip ( tipografies, textos, és la part que es pot llegir) en este cas serien les lletres “Generalitat Valenciana”.
Imagotip (este seria el nostre cas i la correcta paraula per a nomenar-lo per ser una image en un text pero en la suficient identitat per a reconeixer-los per separat).
Isologo ( image i text que tenen que anar junts perque per separat no tenen identitat).
Escrit en genuïna llengua valenciana, en la normativa de la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, coneguda com a Normes d’El Puig.
Edu Vanacloig, professor titulat per Lo Rat Penat en llengua valenciana.