La incorporació de romanents suposarà que els pobles que van resultar afectats pels incendis del passat estiu rebran de manera adicional 299.171 euros.
La Diputació de Castelló ha aprovat hui dues modificacions de crèdit per a la incorporació de romanents als seus pressupostos de #MésCastelló per valor de 14,2 milions d’euros, elevant els comptes públics del present exercici fins a una xifra rècord de 202,4 milions euros.
Segons ha explicat el president José Martí,
Es tracta de dues operacions importantíssimes que permeten complir els compromisos d’aprovar ajudes extraordinàries per als 13 municipis afectats pels virulents incendis del passat estiu i ampliar la xifra destinada al Fons de Cooperació Municipal fins a situar-la en 15 milions d’euros, perquè els ajuntaments puguen disposar de liquiditat i destinar els recursos que reben de la Diputació per aquesta via a allò que consideren menester, en l’exercici de la seua autonomia i majoria d’edat, sense tuteles ni control de cap mena per part de la institució provincial.
La incorporació de romanents suposarà que els pobles que van resultar afectats pels incendis del passat estiu rebran de manera adicional 299.171 euros per a implementar programes de millora d’infraestructures i millorar el pla d’ocupació temporal dels ajuntaments que sufraga la Diputació de Castelló. D’aquesta manera, explica el president Martí,
Per a Costur, Figueroles, Llucena, Les Useres, Bejís, Teresa, Altura, Viver, Jérica, Torás, Sacañet, Barracas i el Toro destinem 300.000 euros extra que se sumen a tot el que ja hem fet des que es va declarar l’incendi.
Afegeix que, «ho escometem ara amb convenis singulars, tal com pactem amb els alcaldes, que van demanar que esperàrem a 2023 perquè les ajudes de la Diputació no tingueren incompatibilitat amb les d’altres administracions, com la Generalitat Valenciana. I ampliant els plans d’ocupació municipals per a la contractació de persones del territori als seus ajuntaments». Assegura Martí que «vam dir que anàvem a estar al costat dels ajuntaments i és obvi que hem complit, perquè com molt bé saben les alcaldesses i els alcaldes, portem treballant pels seus pobles des que es va declarar l’incendi, amb una labor de neteja i condicionament de camins que és de vital importància per a les persones que resideixen en el territori».
Santiago Agustí, romanents
Sobre les modificacions de crèdit aprovades hui el diputat provincial d’Hisenda, Santiago Agustí, ha lamentat que no hagen tingut el suport del Partit Popular, al portaveu del qual, Salvador Aguilella, ha retret que siga capaç de «parlar de tot i de res alhora», ja que els populars han proposat que es destinen 5.565.000 euros a diferents inversions, sobretot a bons de comerç (més de 5 milions d’euros) «sense incloure ni un sol cèntim per als fons de despoblació, per al de municipis turístics ni per a ajudar als pobles afectats pels incendis».
El diputat d’Hisenda ha explicat que el que ha fet hui l’equip de govern és complir el full de ruta que es va donar a conéixer en el moment d’aprovar el pressupost de 2023,
Un pressupost que el PP no va voler asseure’s a negociar.
Agustí també ha reivindicat l’«excel·lent gestió econòmica de l’equip econòmic de Martí, el més inversor de la història, que acabarà el mandat amb dèficit zero».
Compromís sobre els romanents
Per part seua, el portaveu de Compromís, partit integrant de l’equip de govern, Ignasi Garcia, ha defensat que amb aquesta incorporació de romanents, «en el govern de la Diputació consolidem les polítiques que hem desenvolupat durant aquesta legislatura, una partida molt important de 9 milions d’euros justament per a incrementar el Fons de Cooperació Municipal»
Som el govern que més recursos ha donat als municipis, el que demostra una aposta clara pels criteris de sostenibilitat, que no s’estaven desenvolupant encara en aquesta institució fins que hem arribem nosaltres i, a més, una clara defensa del patrimoni.
Ha expressat Garcia, qui ha destacat també l’increment dels Plans d’Ocupació «justament per a secundar i generar llocs de treball en els municipis afectats pels incendis que van patir aquest estiu a la nostra província».
No a la Magda
El ple ha aprovat una moció conjunta dels grups Socialista i Compromís en la qual s’insta el Govern d’Espanya a paralitzar i no admetre el projecte de parc solar a les comarques de Castelló denominat ‘Magda’. En el document s’explicita que té unes dimensions desproporcionades i que la distància entre les plantes previstes resulta excessiva. El text inclou que comportarà importants afeccions sobre el territori i mediambientals, així com ineficàcia energètica per pèrdues de tensió.
En paral·lel, se sol·licita que el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic col·labore amb la Diputació de Castelló, la Generalitat Valenciana i els ajuntaments per a desenvolupar un pla d’energies renovables descentralitzat i en xarxa, que fomente l’autoconsum. Se sol·licita igualment que es legisle i es faciliten els recursos necessaris als diferents actors.
El text ha comptat amb els vots favorables de tots els partits representats en el ple després d’acceptar l’equip de govern una esmena del Grup Popular en la qual es diu que s’insta la Diputació a posar a la disposició dels municipis afectats en aquest cas o en altres projectes similars si es considerara convenient, els serveis tècnics i jurídics de la institució.
L’esmena popular també estableix la recuperació de la Declaració Institucional aprovada al febrer de 2022 que sol·licitava la paralització de Magda i la creació en un termini de quinze dies d’un grup amb representants de totes les administracions implicades, per a buscar la millor solució, davant la instal·lació de parcs de generació energètica i línies d’evacuació a la nostra província.
Terratrémol
El ple ha aprovat amb la unanimitat de tots els grups a instàncies de Ciutadans una declaració institucional de suport als afectats pel terratrémol esdevingut a Turquia i Síria. La Diputació mostra la seua voluntat de sumar-se a les iniciatives d’ajuda a la població per a pal·liar les terribles conseqüències del terratrémol i es posa a la disposició del Govern d’Espanya amb tots els seus mitjans per a col·laborar en qualsevol tipus d’actuació humanitària, en el marc del mecanisme activat per la Unió Europea. Així mateix, la institució provincial habilitarà amb caràcter d’urgència una primera línia d’ajuda que serà entregada a les organitzacions que estan col·laborant en aquesta emergència, segons les indicacions realitzades per la Generalitat Valenciana.
8 de març
En el marc de les celebracions del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, el ple també ha aprovat una declaració institucional per a reivindicar els objectius de la lluita feminista. Es tracta d’una proposta impulsada per l’equip de govern en la qual s’aborda la necessitat de continuar treballant perquè la igualtat entre dones i homes siga efectiva i real, mitjançant l’adopció de mesures que solucionen els problemes que afecten la meitat de la població espanyola. El text incideix en què la desigualtat contra les dones continua sent un problema a escala mundial perquè malgrat els avanços dels últims anys es continua manifestant de diverses maneres: violència econòmica, la bretxa salarial i violència física per raó de gènere.