La pel·lícula Experiment Stuka, de Pepe Andreu i Rafa Molés, obrirà el dimarts 26 d'octubre un cicle de projeccions integrat pels títols guanyadors en la categoria de Millor Llargmetratge Documental en les tres edicions celebrades fins a la data dels Premis de l'Audiovisual Valencià (ara, Premis Berlanga). Serà a la Sala SGAE Centre Cultural (Blanqueries, 6), a les 18 hores, i l'entrada és gratuïta, prèvia inscripció obligatòria.
Organitzada per la Fundació SGAE, a través del seu Consell Territorial de la Comunitat Valenciana, amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de l’Audiovisual (AVAV), la mostra desitja ajudar a difondre el cinema documental valencià de recent creació i celebrar l’excel·lent estat de salut que travessa el gènere. El programa es completarà en les pròximes setmanes amb El cuarto reino. El reino de los plásticos, d’ Adán Aliaga i Àlex Lora (4 de novembre), i The mystery of the Pink Flamingo, de Javier Polo (9 de novembre).
Experiment Stuka va guanyar en 2018 el Premi al Millor Llargmetratge Documental en la primera edició dels Premis de l’Audiovisual Valencià. Aquell mateix any va obtindre una menció especial a la Secció Mirades al Millor Llargmetratge Valencià en el 2n Festival Internacional de Cinema Documental DOCSValència i en 2019 va sumar un total de deu candidatures en la 33a edició dels Premis Goya.
Les cicatrius de la memòria
Dirigit per Rafa Molés i Pepe Andreu, que signen també el guió al costat de Núria Tirado, Experiment Stuka narra el bombardeig de quatre xicotets pobles castellonencs durant la Guerra Civil espanyola. Aquell dia, tres avions van aparéixer per l’horitzó. Alguns xiquets van eixir a saludar, els adults els van mirar amb una certa innocència i curiositat. Després d’unes maniobres, els avions van descendir en picat i van bombardejar cases i esglésies. Van morir 38 persones i mai ningú no va saber qui va ser el responsable o el propòsit d’aquella matança. Fins ara.