Sota el títol ‘Turisme, innovació i medi ambient a l’Espanya rural’ es tractarà, en les diferents taules, sobre projectes i iniciatives front al despoblament, el present i futur del turisme i desafiaments socials i econòmics després de la pandèmia
Prioritat amb la Secretaria d’Estat de Turisme del Parador Nacional de Morella
El dia 1 d’octubre és el dia dels Pobles més Bonics d’Espanya i Morella ho celebrarà amb entrades gratuïtes a tots els monuments i museus.
Morella participa en les III Jornades de ‘Turisme, innovació i medi ambient en l’Espanya Rural’ que organitza l’associació dels Pobles més Bonics d’Espanya al Senat.
La jornada ha sigut inaugurada pel president del Senat, Ander Gil, junt al president de l’associació, Francisco Mestre. A continuació la jornada s’estructura en diverses taules on participen alts càrrecs del govern d’Espanya, universitats i empreses, sent moderades per alcaldes de l’associació.
En la primera , sobre ‘Iniciatives, ajudes i idees front al despoblament’ intervenen el Secretari General front al Repte Demogràfic, Francesc Boya i el president de la Universitat Internacional de la Rioja, Rafael Puyol.
La segona de les taules té com a protagonisme el ‘Present i futur del turisme sostenible’ amb la Secretaria General de l’Organització Mundial del Turisme (OMT), Isabel Oliver, el Secretari d’Estat de Turisme, Fernando Valdés i la Directora de Mobilitat d’Endesa, Lidia Arribas.
Precisament, amb el Secretari d’Estat de turisme, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha pogut tractar la prioritat del projecte del Parador Nacional de Turisme. Al respecte, fa unes setmanes va tenir lloc una visita tècnica amb responsables de Turespaña així com de la Conselleria de Cultura sobre les intervencions arqueològiques que s’han efectuat i seguir els passos per licitar el projecte de construcció. Amés d’este encontre en el Senat, dins de les Jornades, properament mantindrà una reunió amb l’alt representant del govern central, junt al Secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer. ‘Es demostra que les tres administracions, govern central, autonòmic i ajuntament, estem en la màxima col·laboració i complicitat per dur endavant projectes tant importants com és el Parador’.
Per últim, la tercera taula, com a preludi de l’entrega del premi de l’associació a Paradores Nacionales, es titula ‘Desafiaments econòmics i socials després de la pandèmia’ amb el president de la comissió de desenvolupament rural i pesca de la FEMP, José Víctor Rodríguez, el professor de finances de la Universitat Rey Juan Carlos, Camilo Pardo, i l’alcalde de Ciudad Rodrigo, Macos Iglesias.
Rhamsés Ripollés, Alcalde de Morella i recentment escollit president de la regió est de l’associació, destaca que ‘Els pobles més bonics d’Espanya, associació de la que Morella va ser poble fundador, s’ha convertir en un referent i un interlocutor directe amb el govern central, empreses i altres institucions. Encontres com el que avui celebrem al Senat ens dona l’oportunitat, als municipis, de traslladar les nostres propostes i reivindicacions, a la vegada de demostrar, una vegada més, que la unió fa la força’’ i ha afegit ‘’Estem en un moment en que s’ha demostrat la fortalesa dels nostres destins i a la vegada la necessitat que tinguem un paper clau i protagonista en la gestió de fons europeus per dur endavant iniciatives sostenibles i de lluita front al despoblament. Necessitem polítiques pròpies en vivenda, ocupació, energia. En definitiva, que sumem totes les administracions, des del món rurals, per atraure gent als nostres pobles’’.
1 d’octubre, dia dels Pobles més Bonics d’Espanya
Demà divendres, 1 d’octubre, és el dia nacional dels pobles més bonics d’Espanya i Morella ho celebra amb entrades gratuïtes per a tots els museus i monuments de la ciutat com són el castell, les presons, el museu Temps de Dinosaures o la basílica arxiprestal.
A més, cal recordar que des del divendres fins el diumenge tindrà lloc en Peníscola l’assemblea nacional de l’associació. Este encontre es va tindre que ajornar l’any passat degut a la pandèmia.