Les ecologistes defensen la incompatibilitat del vol d’ultralleugers en Zona A de màxima protecció segons les normes d’ús de la Marjal d’Almenara.
El passat dijous, 19 de desembre, Acció Ecologista-Agró va presentar dins el termini i en la forma escaient, davant el Servei Territorial d’Urbanisme, al·legacions a la sol·licitud de Declaració d’Interés Comunitari per a la regularització de l’activitat de camp de vol d’ultralleugers de la Llosa (Plana Baixa, Castelló). Les ecologistes, tenint en compte l’emplaçament actual de l’aeròdrom en zona protegida i a les restriccions de vol segons les normes de gestió de la Marjal d’Almenara pel Decret 132/2021, demanen que es denegue la petició realitzada per l’empresa Diglar Vicbal SL.
El camp de vol d’ultralleugers de la Llosa, com ve denunciant Acció Ecologista-Agró, està situat completament dins de la Zona A de màxima protecció de la Marjal d’Almenara. Esta és una de les àrees de la Zona d’Especial Conservació de l’aiguamoll en les quals hi ha presència d’hàbitats protegits inclosos dins l’Annex I de la Directiva Hàbitats i en el Decret 70/2009 pel qual es crea i regula el Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada i es regulen mesures addicionals de conservació. Com són els hàbitats de llacunes litorals (1150), comunitats halòfites de sòls d’humitat molt fluctuant (1510) i aiguamolls calcaris amb mansega (Cladium mariscus) (7210).
Les Normes de Gestió aprovades per al ZEC Marjal d’Almenara mitjançant el Decret 132/2021, quant a la protecció d’espècies de fauna i flora proposen “la prohibició del sobrevol d’aeronaus des del nivell del sòl fins a l’altitud de 304,8 metres (1000 ft AGL)” així com l’establiment “d’altres restriccions de vol que es consideren necessàries tant per a la protecció de l’avifauna resident com per a la migratòria”.
Segons les ecologistes estos condicionants clarament fan incompatible la regularització de l’aeròdrom en la seua ubicació actual per afeccions a la biodiversitat, tal com s’expressa en les mesures de seguiment d’impactes sobre la fauna recollides en les normes de gestió de la marjal en què s’identifiquen els vols en avió ultralleuger o qualsevol altre mitjà com una amenaça, ja que pot donar lloc a col·lisions i molèsties per a les aus i que preveuen que “la retirada de la pista d’ultralleugers ubicada en el terme municipal de la Llosa pal·liarà notablement l’amenaça”.
A pesar de ser esta una qüestió irrefutable, l’empresa Diglar Vicbal nega qualsevol efecte advers sobre les aus i altres espècies argumentant que “l’activitat ha estat present en la zona durant més de 40 anys” i recolzant-se en la redacció per a la DICr d’un Informe tècnic-estudi d’avifauna estival en la Marjal d’Almenara i la Llosa que conclou que “el camp de vol d’ultralleugers no ha tingut un impacte negatiu significatiu sobre les aus locals, donat que hi ha hagut un increment del nombre d’individus de diverses espècies al llarg del temps”.
Per a Acció Ecologista-Agró l’estudi d’avifauna presentat no pot considerar-se vàlid, d’una banda, per dur-se a terme només en estiu i sense tindre en compte les poblacions d’hivern, la qual cosa ofereix una radiografia incompleta de la realitat del terreny; i, d’altra, per no mostrar la metodologia emprada, i dades essencials com la data d’observació i la ubicació, la qual cosa impossibilita comprovar si les comparacions realitzades amb dades històriques són correctes.
A més, es veu obligada a aclarir que les millores que s’hagen pogut donar en determinades poblacions d’aus són producte de les tasques de gestió i dels projectes de conservació realitzats durant dècades per la Generalitat i Agró, sent eixe el resultat que s’espera i veient-se compromés amb l’activitat desenvolupada pel camp de vol. I, constata, des de la seua experiència com a entitat custodiadora de vora 100 ha a la marjal, la generació d’afeccions a les aus durant l’operativitat de l’aeròdrom atesa la interrupció pels ultralleugers dels itineraris que fan les espècies presents per passar de la Séquia del Braç fins als arrossars a fi d’alimentar-se.
En este sentit, les afeccions a l’hàbitat i l’avifauna ja van ser denunciades per Agró en el moment en què va aparéixer el cartell de ‘Se admiten escombros’ per fer les pistes enmig de la marjal i quan es realitzaven escassos i intermitents inicials vols d’ultralleugers. Ara, la denúncia continua, amb major oposició per la pretensió del propietari actual de fer una escola de pilots i constants vols turístics per damunt de les rutes claus de reproducció de les aus.
De fet, precisament per estes afeccions a l’avifauna en un espai natural protegit, AE-Agró va encetar fa tretze anys negociacions amb els antics propietaris i l’Ajuntament de la Llosa, fruit de les quals en 2019 es va sol·licitar una DIC per al trasllat de l’aeròdrom permanent d’ús restringit de la Llosa fora de la zona humida i dels espais natura 2000, en la qual s’afirmava “es considera no vàlida l’alternativa zero, de no execució del projecte, que equivaldria a deixar en terrenys protegits l’actual camp de vol”. I que, mitjançant la resolució del 16 de març del 2022 es va obtindre declaració d’impacte ambiental favorable. A juí d’Acció Ecologista-Agró la no execució del reemplaçament fora de la zona A de màxima protecció, pels motius que siguen, de cap de les maneres justifica, per tot el que s’ha exposat, la permanència de les instal·lacions en un entorn on el desenvolupament de la seua activitat no està permés. Tot el contrari hauria d’impulsar el seu cessament.
En les al·legacions presentades, l’entitat ecologista a més a més, tenint en compte la catàstrofe viscuda amb la DANA del passat 29 d’octubre, considera un imperatiu respectar les àrees subjectes a qualsevol risc d’inundació, com en la que s’ubica l’aeròdrom com indica el PATRICOVA, per tal d’evitar possibles afeccions materials i personals davant futurs fenòmens climatològics similars, més encara quan pertanyen a zones humides, entre els serveis ecosistèmics de les quals, es troba el d’amortir les avingudes. Circumstància que obliga cada cert temps a l’empresa a realitzar treballs de manteniment i millora de les pistes, que s’aneguen cada hivern, amb els efectes que s’esdevenen de la compactació del sòl en termes d’erodabilitat i de l’eliminació de vegetació, que ha dut al menyscabament de la població de la ruda de mallada (Thalictrum maritimum), espècie protegida, present en les parcel·les del camp de vol, tal com va denunciar en el seu moment AE-Agró.
Per tot això, Acció Ecologista-Agró ha demanat a la Conselleria de Medi Ambient que es denegue la sol·licitud de Declaració d’Interés Comunitari per a la regularització (DICr) del camp de vol d’ultralleugers de la Llosa i ha instat a les autoritats competents a restaurar les poblacions de ruda de mallada destruïdes dins de l’àmbit d’actuació de l’activitat.