Domingo Giner: “És fonamental que coneguen totes les eines al seu abast per a implantar-se en el territori rural”.
El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta ha llançat una nova iniciativa encaminada a ajudar al fet que els projectes impulsats pels emprenedors i les petites i mitjanes empreses del territori rural tinguen majors garanties d’èxit. Així, ja està oberta la inscripció per a participar en el curs “Ajudes i finançament per a fer créixer el teu negoci”.
Aquesta iniciativa del GAL Maestrat Plana Alta és possible gràcies a la col.laboració de CaixaBank.
Es tracta d’un curs que inclou 25 hores de formació i està obert a un mínim de 25 participants, que han de ser emprenedors que complisquen els següents requisits: ser autònoms, cooperatives i societats limitades, que estiguen actualment en l’inici o desenvolupament del seu projecte, amb un màxim de tres anys d’antiguitat, estiguen situats en poblacions de fins a 10.000 habitants.
El president del GAL Maestrat Plana Alta, Domingo Giner, ha assegurat,
És fonamental que els emprenedors i les petites empreses coneguen totes les eines que tenen al seu abast per a poder implantar i consolidar els seus projectes de negoci en el territori rural. Per a facilitar al màxim l’abast d’aquesta convocatòria formativa, hem organitzat un curs semipresencial, amb sessions teòriques i pràctiques, en el Centre Actíu de Vall d’Alba, així com taules d’experts, en set sessions que es desenvoluparan des del 10 de febrer fins al 3 de març.
El GAL Maestrat Plana Alta té clar que per a assegurar la viabilitat d’un negoci en els seus primers anys és imprescindible conéixer uns conceptes bàsics de finances que permeta als promotors i promotores poder fer un seguiment adequat dels resultats econòmics de la seua empresa. D’altra banda, han de conéixer-se els diferents instruments de finançament, tant per a la inversió com per a l’activitat habitual del negoci, per a així evitar possibles tensions de tresoreria que puguen ser la causa d’un tancament no desitjat. Dins de les opcions de finançament, cobren especial importància les ajudes i subvencions públiques que poden reforçar la viabilitat i competitivitat de l’empresa en aportar recursos en unes condicions molt avantatjoses.
Aquesta iniciativa està impulsada per CaixaBank, que ha posat en marxa el programa Terra d’Oportunitats amb l’objectiu de reforçar el seu compromís amb els entorns rurals a través de la col.laboració amb els Grups d’Acció Local.
Un curs amb una perspectiva eminentment pràctica
El curs pretén abordar des d’una perspectiva eminentment práctica tres temàtiques bàsiques per a afermar la viabilitat dels negocis rurals en els seus primers anys: finances, finançament i ajudes públiques. D’altra banda, es busca afavorir el networking, la creació de xarxes i la col.laboració entre empreses de recent creació del territori.
Els participants podran adquirir els coneixements i habilitats necessàries per a millorar les activitats de gestió, planificació i anàlisi de la viabilitat economicofinancera de la seua empresa, especialment en els aspectes relacionats amb el finançament i les ajudes disponibles
per als seus negocis.
Es tracta d’un curs semipresencial, que combinarà les sessions presencials amb les en línia per a facilitar al màxim la participació de les empreses interessades.
Hi haurà una formació teoricopràctica, ja que en les sessions en línia es presentaran els conceptes teòrics bàsics de cadascuna de les temàtiques perquè els participants puguen aprofitar en major mesura les sessions pràctiques.
Les sessions pràctiques constaran de dues parts: taules d’experts, amb ponents especialitzats per a tractar en més profunditat aspectes més específics, i pràctiques per a aplicar els nous coneixements al cas concret de cada empresa.
El contingut del curs es dividirà en quatre àrees:
AJUDES
L’ABC de les ajudes públiques, com són els tipus d’ajudes i tot el que té a veure amb les bases i convocatòria; interpretació de les bases; procediment de sol.licitud, execució i justificació; així com implicacions fiscals.
També s’oferirà informació sobre les ajudes existents, així com les ajudes per temàtica i les ajudes sectorials, a més de mostrar l’eina de cerca d’ajudes vigents.
FINANÇAMENT
Finançament a llarg termini, finançament a curt termini i instruments de finançament.
FINANCES
Patrimoni empresarial: Inversió, actiu, passiu i balanç; compte de resultats: Ingressos i despeses corrents; eina de càlcul (*excel) de la viabilitat econòmica; resultats i tresoreria.
NETWORKING
Dinàmiques per a afavorir el networking, la creació de xarxes i la col.laboració entre empreses de recent creació del territori.
Organització de les sessions:
Sessió 1
El meu negoci pot obtindre ajudes?
10/02/2023. Presencial, 3 hores.
10-11: Presentació del curs. Networking inicial.
11-12: Què he de saber sobre les ajudes? Tipus d’ajudes;
Bases i convocatòria; Interpretació de les bases. Procediment de
sol.licitud, execució i justificació. Implicacions fiscals.
12-13: Ajudes existents: Ajudes per temàtica i ajudes sectorials.
Eina de cerca d’ajudes vigents
Sessió 2
On i qui em pot ajudar?
14/02/2023. Presencial, 4 hores
09.30 – 11.30: Mesa d’experts:
09.30-10.00: Ajudes al sector primari. La Unió de Llauradors
10.00-10.30: Ajudes LEADER. Gal Maestrat-Plana Alta
10.30-11.00: Ajudes a la Digitalització. Oficina Accelera pime rural
11.00-11.30: Torns de preguntes
11.30-13.30: Pràctiques: Quines ajudes puc sol.licitar per a la meua empresa?
Sessió 3
Finances: Com va el meu negoci?
16/02/2023. En línia, 3 hores
16.00-17:0: Quin patrimoni té la meua empresa?
17.00-18.00: Quins resultats he obtingut: beneficis o pèrdues?
18.00-19.00: Eina de viabilitat econòmica
Sessió 4
La realitat financera en la pràctica
21/02/2023. Presencial, 4 hores
09.30 – 11.30 Mesa d’experts:
09.30–10.15 Dualium
10.15-11.30 Cas d’èxit del territori: GIBEL, SL
11.30-13.30: Pràctiques: Com va el meu negoci?
Sessió 5
Com puc finançar el meu negoci?
23/02/2023. En línia, 3 hores
16.00 – 17.30 Com finançar la inversió: finançament públic,
prestem ICO, IVF, Microcrèdits….
17.30-19.00: Com finançar l’activitat diària de l’empresa:
Descompte d’efectes, pòlisses de crèdit, factoring, confirming…
Sessió 6
Qui pot finançar el meu negoci?
28/02/2023. Presencial, 3 hores
10.00-11.30 Mesa d’experts:
10.00-10.45: CaixaBank, MicroBank
10.45-11.30: SECOT
11.30 – 13 Pràctiques: Quina cerca un banc?
Sessió 7
Networking – Outdoor: Col.laborem?
03/03/2023. Presencial, 5 hores
Ubicació: Pendent de determinar
9.00-11.00: Dinàmica de cooperació i treball en equip – Scape Hole
11.00-13.00: Dinàmica de networking: Creant sinergies
13.00-14.00 Ponència final. Sergio Ayala
Comida networking
Un Grup d’Acció Local amb 24 municipis i 17 entitats
El Grup d’Acció Local Maestrat Plana Leader 1420 es va crear al juny de 2016 amb l’objectiu de formar part dels GAL LEADER 2014 – 2020 seleccionats per la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.
Formen part d’ell 24 municipis representats pels seus ajuntaments (Benlloc, Cabanes, Càlig, Canet lo Roig, Cervera del Maestre, Les Coves de Vinromà, La Jana, La Pobla de Benifassà, La Pobla Tornesa, Rossell, La Salzadella, Sant Rafael del Riu, Sant Jordi, Sant Mateu, Santa Magdalena de Pulpis, La Serratella, Sierra Engarcerán, Tírig, La Torre d’en Doménec, Traiguera, Vall d’Alba, Vilafamés, Vilanova d’Alcolea i Xert); i altres 17 entitats: La Unió de Llauradors i Ramaders, Associació Cultural i Esportiva El Faristol, Cooperativa Agrícola Sant Marc de Xert COOP.V., Associació Vitivinícola de Castelló IGP, Associació Flors i Plantes de la Comunitat Valenciana, AMARA, Associació de Mestresses de casa de Sant Jordi, Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Federació Agroalimentària de la Comunitat Valenciana, Associació Comissió de Festes de La Serratella, Associació de Propietaris Forestals, Ashotur, Associació d´empresaris i comerciants l´Arc Romà de Cabanes-La Ribera) i Connecta Natura.
Vertebrar un desenvolupament rural consensuat entre tots
És important destacar que entre les funcions del Grup d’Acció Local Maestrat Plana Alta Leader 1420, està la de servir de fòrum de debat i cerca de consens per a les qüestions relatives al desenvolupament rural del territori; accedir i gestionar programes i iniciatives tant públics com privats, promoguts per les diferents Administracions o per qualsevol altra entitat, encaminats al desenvolupament rural; sensibilitzar a les diverses Administracions Públiques i altres agents socioeconòmics representatius del territori, sobre les potencialitats de desenvolupament d’aquest territori rural; promoure, dinamitzar i racionalitzar el desenvolupament integrar rural del territori; afavorir la dinamització social i cooperació institucional per al desenvolupament del territori; informar la població local i afavorir l’impuls per part de la mateixa a participar en projectes de desenvolupament rural; contribuir a la conservació i foment del patrimoni cultural, històric i natural de la comarca i servir a les entitats associades de centre receptor i distribuïdor de tota la informació relativa al camp del desenvolupament rural.