El pressupost compta amb un possible increment de 10 milions d'euros amb finançament europeu per a projectes estratègics intermunicipals relacionats amb l'eficiència hídrica i energètica i economia circular.
La Diputació de Castelló ha presentat aquest matí les línies pressupostàries corresponents a l’àrea de Sostenibilitat, de la mà del president José Martí i el diputat delegat Ignasi Garcia. En total, es tracta de més de 25 milions d’euros, amb un possible increment de 10 milions d’euros amb finançament europeu per a projectes estratègics intermunicipals relacionats amb l’eficiència hídrica i energètica i economia circular.
El president de la Diputació, José Martí, ha explicat,
La sostenibilitat és una dels reptes de l’actual societat i la Diputació de Castelló no pot ser aliena, com està demostrant des que arribem al govern de la institució al juny de 2019.
En conseqüència, ha posat en valor els passos donats per la institució per a la constitució del Consorci Provincial de l’Aigua, animant a tots els ajuntaments concernits a «anar de bracet, sense més sigles que les de l‘AIGUA, per a garantir els recursos hídrics durant tot l’any i planificar les infraestructures hídriques a fi de contribuir a l’eficiència global».
Segons ha assenyalat, «no podem estar sols i són moltes les institucions que han d’implicar-se», afegint que «aquest és un partit que no sols cal jugar, hem de guanyar-lo per golejada».
Sostenibilidat i ODS
Per la seua banda, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha destacat que els pressupostos de l’àrea “garantixen els serveis públics de qualitat a tota la població d’acord amb els ODS” i ho fan des d’una visió transversal que “enfronta de manera conjunta els reptes climàtic i demogràfic a les nostres comarques”.
Més Aigua
En aquesta línia, Garcia ha destacat xifres com els 16,2 milions d’euros que s’invertiran en el cicle integral de l’aigua a la província i dels quals, més de 14 milions, s’invertiran en el sanejament i depuració d’aigües residuals,
Per a la protecció de les reserves d’aigüa subterrània. A més de l’1,5 milions amb què compta el Pla Director de l’Aigua, programa que destinarà 748.000 euros a plans municipals d’eficiència hídrica i 400.000 euros a actuacions d’emergència, com l’abastiment d’aigua potable als pobles amb cisternes per sequera o altres causes sobrevingudes.
Per finalitzar, el diputat ha fet menció dels més de 600.000 euros del nou contracte de cloració i control sanitari de l’aigua potable als dipòsits municipals.
Més Eficiència Energètica
El Pla de Transició Energètica, un dels “pilars clau” de les polítiques de transició ecològica de la Diputació, segons Garcia, compta amb una línia inicial d’1,1 milions, als quals s’espera incorporar 2,3 milions més del PERTE d’Eficiència Energètica.
Per altra banda, la Diputació assumix les assistències tècniques d’ajuntaments en matèria d’estalvi energètic, així com la gestió i manteniment de l’enllumenat públic i els punts de recàrrega de vehicle elèctric per més de 194.000 euros. Una xifra a la qual cal sumar els 101.000 euros per a la digitalització destinada al control i monitoratge del consum energètic a través de la plataforma Smart Villages.
Més Economia Circular
La transició cap a una economia circular configura la tercera pota de l’estratègia de Sostenibilitat a les comarques de Castelló amb 4,1 milions d’euros de pressupost, dels quals 2,1 estan íntegrament destinats a les encomandes de recollida de residus dels municipis. Dins d’aquesta partida, consta la renovació del contracte d’Educació Ambiental a la província, per 833.849 euros, i l’equipament de vehicles i contenidors per a la recollida selectiva d’RSU a la comarca de l’Alt Millars per 455.000 euros. Tot açò, banda dels 100.428 euros destinats a la redacció dels Plans Locals de Residus dels 112 ajuntaments de menys de 10.000 habitants que així ho han sol·licitat a la Diputació.
Per últim, el manteniment i les accions dutes a terme a les plantes de purins del Maestrat i Els Ports, compten amb 642.800 euros.
Unes plantes a les quals hem dotat d’ús estratègic per a la producció d’agrocompost de qualitat en proximitat i que presumiblement prompte formaran part de la Ruta Valenciana de Biogàs.
Ha conclòs el diputat.