Consorci Provincial d’Aigües, incendis i teletreball al ple de la Diputació de Castelló

Consorci Provincial d’Aigües, incendis i teletreball al ple de la Diputació de Castelló

Martí ha lamentat "la falta de coherència entre el que alguns alcaldes diuen en les reunions institucionals amb la Diputació i el que manifesten quan ixen de les mateixes".

 

El ple de la Diputació de Castelló ha donat llum verda avui amb els vots de PSPV-PSOE, Compromís, Partit Popular i Ciutadans a l’aprovació del conveni interadministratiu per a la creació del Consorci Provincial d’Aigües de Castelló, una entitat de dret públic amb personalitat jurídica pròpia, que quedarà adscrit a la pròpia Diputació. Es formalitza hui el primer pas per a la creació del Consorci Provincial, un organisme que naixerà a partir dels dos existents en l’actualitat, de la Plana i el Pla de l’Arc, al qual posteriorment podran adherir-se els municipis de la província.

L’objectiu del nou organisme serà el desenvolupament de l’activitat encaminada a la gestió del proveïment d’aigua en alta a les entitats consorciades, amb la finalitat d’aconseguir un desenvolupament territorial sostenible basat en un subministrament d’aigua adequat als municipis, tant en quantitat com en qualitat, i en una uniformitat del seu preu en l’àmbit territorial.

El Consorci s’ocuparà d’explotar i mantindre la xarxa en alta formada per les captacions, sondejos, plantes de tractament i depòsits, així com les conduccions entre aquestes infraestructures i des de les mateixes fins als depòsits municipals existents en l’actualitat o fins al punt de lliurament que es designe. Fixarà un preu uniforme en tot el territori, amb independència de la forma en què es preste la gestió del servei pels municipis.

El president de la Diputació, José Martí, assenyala que «hui és un dia important, aprovem el protocol que suposa la primera pedra del futur Consorci Provincial d’Aigües de Castelló, estem posant les bases perquè en tots els municipis de la província hi haja aigua de qualitat per a tothom i per sempre, a un preu assumible, que a més serà el mateix en el conjunt del territori». Afegeix,

Si de veritat estem disposats a donar la batalla a la despoblació, hem de garantir el subministrament hídric a tots els municipis perquè sense aigua no hi ha economia, sense economia no hi ha llocs de treball i sense llocs de treball no hi ha vida.

Ignasi Garcia i el Consorci

Per part seua, el diputat de Sostenibilitat, Ignasi Garcia, ha agraït el consens i l’acord de totes les forces polítiques per a fer un pas avant «que segurament és la decisió política més important d’aquesta legislatura».

L’aigua és imprescindible per al desenvolupament social i econòmic dels nostres municipis, i l’aprovació d’aquest Consorci dona resposta a la necessitat de solidaritat, d’anar tots junts en aquest recurs tan valuós.

Ha explicat Garcia. Ha afegit que «estem parlant de garantir el subministrament d’aigua als nostres pobles, amb un preu únic i solidari, i tindre una massa crítica suficient per a captar inversions tant de fons europeus com d’altres administracions», ha conclòs el diputat de Sostenibilitat.

Reglament de teletreball

En la sessió plenària de hui també també s’ha aprovat per unanimitat el reglament de teletreball negociat per l’equip de govern amb els representants sindicals, que per primera vegada s’instaura en la Diputació de Castelló i que segons destaca el president Martí, suposa «una decidida aposta per la conciliació familiar».

Tal com ha destacat el diputat provincial de Recursos Humans, Santiago Agustí,

Estem davant un document històric en el qual s’estableix amb caràcter general el dret a realitzar un dia a la setmana de teletreball per a totes i tots els treballadors públics la comesa dels quals puga desenvolupar-se per via telemàtica, i la possibilitat de sol·licitar un segon dia de teletreball a la setmana per als qui residisquen en poblacions que tenen el reconeixement de trobar-se en situació o risc de despoblació.

Agustí ha finalitzat dient que «avancem per la senda adequada perquè una dels ensenyaments que ens ha deixat la pandèmia és que el teletreball ben organitzat permet fer realitat el binomi conciliació familiar i eficàcia en el treball».

Ajudes pels incendis

En la sessió de hui també s’ha abordat l’estat actual de les ajudes de la Diputació Provincial als ajuntaments que van resultar afectats pels incendis del passat estiu. En aquest sentit, en nom de l’equip de govern, el portaveu socialista i diputat de Desenvolupament Rural, Santi Pérez, ha recordat que la corporació provincial ja ha realitzat una inversió extra en l’últim trimestre de 2022 en aquests pobles per valor de 145.162 euros per a la reparació i recondicionament de pistes i camins rurals, duplicant àmpliament les quantitats que aquests municipis tenien assignades per a aquestes tasques en 2022, que al principi sumaven 129.432 euros. Amb l’aportació extra després dels incendis la inversió en aquests pobles va acabar sent de 274. 594 euros.

Relacionados  La Diputación de Castellón celebra la XXVII Gala del Deporte Provincial

Cal destacar a més que la Mancomunitat de l’Alt Palància i l’Associació Intermunicipal del Penyagolosa rebran una aportació extra de la Diputació a través del Patronat Provincial de Turisme per als seus plans de dinamització i governança turística de 150.000 euros i 30.000 euros respectivament, que es destinaran a realitzar accions de promoció turística en els municipis afectats pels incendis de Begís i Les Useres. L’assignació d’aquests imports guarda relació amb el nombre d’hectàrees cremades. La Diputació està a l’espera de rebre per part de les gerències de tots dos plans les accions que desitgen dur a terme per a a partir d’aqueix moment signar els corresponents convenis amb els municipis afectats.

Idèntiques aportacions realitzarà la Generalitat Valenciana a través de Turisme Comunitat Valenciana, amb el que els pobles que van patir les conseqüències del foc en l’Alt Palància rebran 300.000 euros amb caràcter extraordinari i els del Penyagolosa de 60.000 euros.

Convenis singulars amb els romanents

Seguint amb l’assumpte dels incendis, Pérez ha assenyalat a més que queden per definir els convenis singulars que el mes de setembre passat el president de la Diputació va anunciar que se subscriurien amb els ajuntaments afectats. Unes ajudes que tal com es va pactar amb les alcaldesses i alcaldes es van traslladar a 2023 per a evitar les urgències de terminis que sempre es presenten en l’últim trimestre de l’any a l’hora de realitzar justificacions i per a esperar també a la concreció de les ajudes d’altres administracions amb l’objectiu de no incórrer en incompatibilitats. A més ha anunciat,

Els convenis es podran formalitzar en breu, quan s’incorporen al pressupost els romanents.

Pérez lamenta la utilització dels alcaldes

El diputat de Desenvolupament Rural ha lamentat igualment que amb l’assumpte dels incendis,

El Partit Popular estiga utilitzant als seus alcaldes per a intentar enganyar la ciutadania amb mentides sobre suposats incompliments de la institució provincial respecte a les mesures que es venen adoptant des del primer moment per a pal·liar els efectes dels virulents incendis del passat mes d’agost.

A Pérez li sembla sorprenent que els alcaldes del PP acudiren el passat dia 13 de gener a una reunió convocada a Altura pel president Martí, on no van plantejar cap malestar i que ara el Partit Popular des de Castelló obligue a alguns dels seus alcaldes a parlar d’incompliments de l’equip de govern». En la seua opinió, «parlar d’incompliments és recórrer a la mentida».

Celeritat en les ajudes

El portaveu socialista ha defensat l’eficàcia i capacitat de resposta de l’actual govern progressista de la Diputació, enfront del que va ocórrer amb l’incendi de l’Alcalatén, en 2007,

En temps del president del PP, Carlos Fabra, quan per una nefasta gestió es van perdre 3 milions d’euros en ajudes per als ajuntaments afectats.

També ha explicat que la reacció de l’equip del president Martí és igualment millor que la que va haver-hi en temps de l’altre president del PP, Javier Moliner,

Ja que l’incendi de l’Alt Palància va ser en l’estiu de 2012 i els convenis singulars es van signar dos anys després.

El president respon

En ser interpel·lat directament sobre els incendis des del Partit Popular, el president José Martí ha assenyalat,

Em fan mal especialment aquest tipus de intervencions i acusacions perquè saben com m’he bolcat des del primer moment amb els pobles afectats, amb els alcaldes dels quals m’he reunit constantment, escoltant les seues propostes i actuant.

Martí ha lamentat «la falta de coherència entre el que alguns alcaldes diuen en les reunions institucionals amb la Diputació i el que manifesten quan ixen de les mateixes». També ha assenyalat que «el Partit Popular hauria de respectar més als seus propis alcaldes».

D’altra banda, el president ha destacat la rapidesa amb la qual ha actuat la Generalitat Valenciana a l’hora de donar ajudes als municipis afectats pels incendis de 2022, la celeritat dels quals «no admet cap comparació amb les d’altres incendis». Ha conclós.